Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU - 04 - 29 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU - 04 - 29 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám."— Transkript prezentace:

1 EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

2 PČ-DÍLNY - 7.ročník Práce s technickými materiály
1. Základy technického zobrazování 2. Dřevo 3. Kovy 4. Další technické materiály

3 3.1 Rozdělení, výroba, vlastnosti a použití
3. Kovy 3.1 Rozdělení, výroba, vlastnosti a použití

4 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 1) Měření a orýsování
Pro měření délek používáme tato měřidla: 1) ocelové měřidlo, 2) svinovací metr, 3) posuvné měřidlo, - pro měření s větší přesností (0,1 mm nebo 0,05 mm) - použití: a) měření vnějších rozměrů, b) měření vnitřních rozměrů, c) měření hloubky děr 4) digitální posuvné měřidlo, 5) mikrometr 6) digitální mikrometr Úhly měříme: 1) úhelníky, 2) úhloměry

5 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 1) Měření a orýsování

6 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 1) Měření a orýsování

7 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 1) Měření a orýsování

8 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 1) Měření a orýsování
K orýsování kovů používáme: 1) ocelovou rýsovací jehlu, 2) kružidlo, tužku, důlčík, 5) kladivo

9 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 2) Rovnání
Rovnáním zbavujeme materiál nerovností, zborcení a zakřivení, které vzniklo skladováním, manipulací nebo dřívějším zpracováním. Při rovnání dochází k pěchování materiálu za studena. Tím se materiál zpevňuje, stává se tvrdším, křehčím, ztrácí tažnost a pružnost.

10 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 3) Ohýbání
Ohýbání je činnost, při které údery nebo tlakem ohýbáme materiál.

11 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 4) Stříhání
Stříháním oddělujeme tenký, většinou plochý materiál. Při stříhání nedochází ke vzniku třísky.

12 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 5) Řezání
Řezáním se odděluje materiál odebíráním třísek v místě, kde se pohybuje pilový list s velkým počtem zubů.

13 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 6) Pilování
Pilování slouží k upravování povrchu materiálu na požadovaný tvar po předchozích operacích, a nebo pro úpravu výchozího polotovaru. Pilování se provádí mnohabřitým nástrojem - pilníkem. Rozdělení pilníků: a) jednoduchý sek, b) křížový sek

14 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 7) Vrtání
Vrtání nám umožňuje zhotovit do materiálu díru - vzniká odřezáváním třísky. Ta je oddělována ostřím břitů vrtáku, který se otáčí okolo své podélné osy a současně se ve směru osy posouvá do materiálu. Šroubovitý vrták: Vrtáky zasouváme mezi čelisti sklíčidla - otáčením pouzdra se čelisti uvolňují nebo utahují.

15 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 8) Pájení naměkko
Pájením naměkko dosáhneme pevné, trvanlivé, nerozebíratelné vzduchotěsné a vodotěsné spojení dvou nebo více kovových součástí v jeden celek. Spojovacím materiálem je pájka - kov (např. cín) nebo slitina kovů s nízkou teplotou tavení (např. slitina cínu a olova).

16 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 8) Pájení naměkko
Při pájení se spojované kovy neroztavují, ale jen zahřívají. Roztavená pájka proniká do prohřátého povrchu spojovaných součástí, ochlazením nabývá spoj pevnosti. Pájená místa zahříváme pájedly - skládají se z pájecího hrotu, ze zdroje tepla a rukojeti.

17 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 9) Řezání závitů
Závity se používají pro šroubové rozebíratelné spojení a pro pohybové šrouby. Závitové spojení tvoří šroub s vnějším závitem a matice se závitem vnitřním. Vnitřní závity vytváříme v díře závitníkem (resp. sadou závitníků) – podle konstrukce mohou být maticové a sadové (předřezávací, řezací a dořezávací). Na válci se zhotovuje vnější závit závitovou čelistí.

18 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 9) Řezání závitů
Nejpoužívanějším závitem je tzv. metrický závit, který se značí M (např. M 10). K ručnímu otáčení závitníků a závitových čelistí jsou určena vratidla.

19 3. Kovy 3.2 Práce s kovy 10) Nýtování
Nýty slouží k pevnému nerozebíratelnému spojení různých materiálů. Nejčastěji nýtujeme plechy a profilový materiál. Materiál nýtu: hliník, měď, ocel. Kovy nýtujeme: za studena (nýtovací kleště), za tepla

20 3. Kovy 3.3 Kovoobráběcí stroje A) soustruh

21 3. Kovy 3.3 Kovoobráběcí stroje B) frézka

22 3. Kovy 3.3 Kovoobráběcí stroje C) vrtačka

23 3. Kovy 3.3 Kovoobráběcí stroje D) bruska

24 Použitá literatura: Mošna, F. a kol. Práce s technickými materiály. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN s. 104 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 20: [cit ]. Snímek 21: [cit ]. Snímek 22: [cit ].


Stáhnout ppt "EU - 04 - 29 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám."

Podobné prezentace


Reklamy Google