Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_09_14_Vrtání dřeva Číslo skupiny:2 Autor:Mgr. Tomáš Fliedr Vzdělávací oblast/Předmět/Téma:Člověk a svět práce/Pracovní činnosti/Práce s technickými materiály Druh učebního materiálu:Výuková prezentace Metodický list:ne Anotace:Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Žáci poznávají pomocné nástroje pro vrtání dřeva, základní druhy vrtáků, postupy při vrtání dřeva. Ověřeno ve třídě:VI. C Datum ověření: 10. 12. 2012 Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum:Podpis:

2 Vrtání dřeva

3 Vrtání Otáčející se nástroj – vrták, vniká do dřeva a břity jej odřezává. Vytvoří se díra válcového nebo kuželového tvaru. Může vzniknout díra průchozí nebo neprůchozí (tzv. slepá díra).

4 Vrtání dřeva Vrták vykonává pohyb složený ze svislého postupného pohybu a z otáčivého pohybu.

5 Vrtání dřeva

6 Vrták = nástroj pro vrtání, existuje mnoho druhů vrtáků. Šroubovitý vrták Špulíř

7 Základní druhy vrtáků na dřevo Kopinatý vrták – k vrtání malých děr do tenkých materiálů. Špulíř – k vrtání válcových děr většího průměru a malých hloubek. Hadovitý vrták – k vrtání přesných a hlubokých děr větších průměrů.

8 Základní druhy vrtáků na dřevo Šroubovitý vrták – k vrtání do tvrdších dřev. Hvězdicový záhlubník – k vrtání kuželových záhlubní (ke srážení hran, záhlubně pro vruty..) Nebozez – k předvrtávání slepých kuželových děr pro spojování vruty.

9 Nebozez

10 Různé druhy vrtáků

11 Šroubovité vrtáky

12 Většina druhů vrtáků má dřík zakončený do tvaru stopky – ta slouží k upevnění k nářadí, které zajistí pracovní pohyb (např. do vrtačky, svidříku a kolovrátku)

13 Pomocné nářadí pro vrtání Svidřík

14 Pomocné nářadí pro vrtání Kolovrátek

15 Pomocné nářadí pro vrtání Vrtačka

16 Zásady správného vrtání Materiál vždy řádně upneme, správně upneme vrták do upínací hlavy. Vrták postavíme kolmo k vrtanému materiálu. Označíme střed vrtané díry (tužkou, hlubičem). Při vrtání průchozích děr vrtáky bez vodícího hrotu vrtaný materiál podložíme. Při vrtání špulířem nebo hadovitým vrtákem vrtáme z jedné strany, po projití špičky vodícího hrotu materiál otočíme a díru dovrtáme. Nepracujeme s ohnutým, tupým nebo poškozeným vrtákem.

17 Zdroje: Není-li uvedeno jinak, vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google