Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rašplování, pilování a broušení dřeva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rašplování, pilování a broušení dřeva"— Transkript prezentace:

1 Rašplování, pilování a broušení dřeva
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Rašplování, pilování a broušení dřeva Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Rašplování, pilování a broušení dřeva
Tyto operace slouží k dotváření konečného tvaru výrobku Rašplování slouží k hrubému obrobení pomocí rašple, kterou se odebírají větší vrstvy dřeva. Rašple jsou z velmi tvrdé oceli a jejich povrch je opatřen hrubými seky. Pilování je určeno pro jemné opracování a provádí se pilníkem. Pilníků je mnoho druhů a tvarů, podle toho k jaké práci jsou určeny. Pro opracování dřeva se používají pilníky s hrubými nebo polohrubými seky. Broušení slouží k finální úpravě povrchu dřeva, k ohlazení povrchu a hran. K broušení se používají brusné papíry nebo plátna s různou hrubostí zrna.

4 Rašple Rašple, neboli česky "struhák", je velký ruční truhlářský pilník, sloužící k hrubšímu obrušování dřeva. Je vyrobena z oceli, je dlouhá cm na povrchu má přibližně 0,5 mm velké ostré hroty. Může mít obdélníkový, kruhový nebo půlkruhový profil.

5 Pilník

6 Držení pilníků

7 Druhy a tvary pilníků Plochý půlkulatý hranatý kulatý Pilníků je mnoho druhů co se týká hrubosti seku, tvaru a průřezu. Základ tvoří čtyři typy uvedené na obrázku

8 Smirkový papír (šmirgl)
Smirkový papír je druh papíru užívaný na obrušování hrubých povrchů. Používá se pro získání hladkého povrchu např. u dřevěných výrobků a součástek. K označování hrubosti se používá číslo které vyjadřuje přibližný počet částic na čtvereční centimetr. Hrubost se pohybuje mezi nízkými desítkami až po tisíce zrn/cm2. Je vyroben z malých zrn pevně přilepených na podkladový papír. Jsou používána zrnka smirku (druh korundu).

9 Špalík na broušení

10 Strojní broušení – pásová bruska

11 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Wood rasp.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Schleifpapier verschiedene Sorten.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: BoschBS.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Bandslijpmachine hobbykwaliteit (Westfalia).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Rašplování, pilování a broušení dřeva"

Podobné prezentace


Reklamy Google