Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy a názvy ručního nářadí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy a názvy ručního nářadí"— Transkript prezentace:

1 Druhy a názvy ručního nářadí
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Druhy a názvy ručního nářadí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Ruční nářadí Jako nářadí se souborně označují všechny nástroje, které se ovládají ručně, i když mohou být poháněny elektricky (vrtačka, bruska, pila) nebo pneumaticky, stlačeným vzduchem (sbíječka, vrtačka). Jednoduché ruční nářadí je používáno už od dob starověku a jeho tvar, provedení nebo účel se za tu dobu měnil. Podle jiných pramenů se za nářadí zpravidla považuje typ věcí, které jsou důležité nebo dokonce významně potřebné pro zrod něčeho jiného. Řadí se tak po bok nástrojů sloužících primárně pro opracovávání. V tom se má ukrývat asi největší rozdíl mezi nástroji a nářadím. Jednoduchou dedukcí se tak dá dojít k závěru, že zatímco nástroj slouží k finální úpravě a drobným zásahům, nářadí stojí už na začátku celého procesu spolu se stroji. Všeobecně se tak dá nářadí považovat za skupinu věcí nadřazenou nástrojům.

4 Kladivo Kladivo, kladívko, je mechanický ruční nástroj, který umožňuje předat kinetickou energii nějakému jinému tělesu. Je používáno kupř. vyklepáváním či rozklepáváním. Používá se ale i pro dělení předmětů t.j. pro jejich rozbíjení na více částí. Jedno z nejběžnějších použití je zatloukání spojovacích součástek (hřebíků), kde slouží k vzájemnému spojování dvou různých částí. Používá se kupř. v tesařství, truhlářství, zednictví, kovářství, zámečnictví, čalounictví, brašnářství a v mnoha dalších řemeslech).

5 Pilník Pilník je nástroj k ubírání materiálu z povrchu. Skládá se z pevné části se zdrsněným povrchem (sek) a rukojeti. Sek může být jednoduchý nebo zdvojený, podle jeho hrubosti je dána schopnost pilníku ubírat materiál. Je to velmi starý nástroj, v lokalitě Staré Hradisko byl nalezen pilník z doby Keltů, starý přes 2000 let.

6 Rašple Rašple, neboli česky "struhák", je velký ruční truhlářský pilník, sloužící k hrubšímu obrušování dřeva. Je vyrobena z oceli, je dlouhá cm na povrchu má přibližně 0,5 mm velké ostré hroty. Může mít obdélníkový, kruhový nebo půlkruhový profil.

7 Kleště kombinované Kleště jsou nástroj k uchopování a stlačování předmětů, založené na principu oboustranné páky. Příbuzným nástrojem kleští jsou nůžky. Ručních kleští existuje řada specializovaných druhů

8 Kleště štípací Kleště štípací slouží k oddělování materiálu (např. drátu nebo hřebíků), případně k vytahování hřebíků ze dřeva.

9 Ruční vrtačka Vrtačka je obráběcí stroj, určený k obrábění děr (rotačních otvorů), například pomocí vrtáků, výhrubníků, výstružníků, závitníků, záhlubníků atd. Nejčastěji se do vrtačky upínají nástroje pomocí sklíčidla ve vřeteni vrtačky. Původně byly vrtačky poháněny ručně, jednalo se o ruční nástroje. Dnešní vrtačky jsou poháněny zpravidla elektromotory, vzácněji mají pneumatický a nebo hydraulický pohon.

10 Ruční pila Pila je nástroj k dělení (řezání) materiálu ozubeným listem, kotoučem, pásem nebo řetězem. Při řezání vzniká prořez, protože část materiálu se promění v sypký odpad čili piliny. Pily se dělí na nástroje s ručním nebo motorovým pohonem. Podle principu činnosti se dělí na přímočaré a kotoučové a podle řezaného materiálu na pily na dřevo, na kov, na kámen a podobně

11 Dláto Dláto je nástroj sloužící k ručnímu opracování různých materiálů, jako je dřevo nebo kámen. Existují i speciální dláta pro různé výtvarné činnosti, jako jsou dřevoryt, linoryt neboli rydla. Dláto se skládá se z ocelového profilu zakončeného ostřím a dřevěné nebo plastové rukojeti. Dláta se používají tak, že jsou na ně vedeny údery kladivem nebo dřevěnou paličkou, která jim uděluje potřebnou hybnost.

12 Použité zdroje: Fotografie : soukromý archiv autora


Stáhnout ppt "Druhy a názvy ručního nářadí"

Podobné prezentace


Reklamy Google