Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 3.9 Rašplování, pilování, rašple a pilníky 3.10 Opracování škrabkou 3.11 Opracování dřeva brusným papírem 3.12 Vykružování

2 3.9 Rašplování, pilování, rašple a pilníky 3.9.1 Rašplování, pilování
Rašple i pilník se skládají z těla se stopkou, na kterou je nasazena rukojeť. Rašplí se opracovává dřevo nahrubo a odebírá se větší vrstva, především při dotváření vykroužené součásti, zaoblení čelního dřeva apod. Rašplí se pracuje šikmo přes vlákna. Pilníkem se opracovává dřevo po rašpli, zaoblují se jím ostré hrany nábytku, odstraňuje se přečnívající dýha, atd. 3.9.2 Rašple Rašple má v těle vysekané zuby ve střídavých řadách. Podle počtu seků, tj. počtu vysekaných zubů na ploše 1 cm2, rozlišujeme rašple hrubé, polojemné a jemné (čím je více seků, tím je rašple jemnější). Podle tvaru příčného průřezu rozlišujeme rašple obdélníkové, půlkruhové a kruhové.

3 3.9.1 Rašplování, pilování 3.9.3 Pilníky
Pilníky mají zuby jemnější než rašple. Zuby pilníků jsou vysekané nebo vyfrézované v souvislých řadách. Jemnost pilníku závisí na počtu zubů (seků) na 1 cm délky ve směru osy pilníku. Podle tvaru příčného průřezu rozlišujeme pilníky obdélníkové (ploché) s ostrými nebo zaoblenými hranami, čtyřhranné (čtvercové), trojúhelníkové s ostrými nebo zaoblenými hranami, půlkruhové a kruhové. Pro opracování dřeva a plastů se nejvíce používají půlkruhové pilníky, trojúhelníkové pilníky jsou určeny především k ostření pilových nástrojů.

4 3.10 Opracování škrabkou Je to oddělování jemných třísek škrabkou-nástrojem s jemným ostřím. Škrabky jsou ploché nástroje-plechy vyrobené z nástrojové oceli, tlusté 1 až 3 mm. Používají se k dočišťování dřeva po hoblování, začišťování dýh, zatržených vláken, k odstraňování drobných nerovností, zbytků lepidla a papíru (např. lepicí pásky). Škrabkou se dřevo hodně zdrsní, proto se musí před mořením nebo lakováním máčet klihovou vodou a po vyschnutí přebrousit (klihová voda zvedne a zpevní vytrhaná vlákna způsobující drsnost, zpevněná vlákna se brusným papírem snadno odstraní a plocha se vyhladí).

5 3.10 Opracování škrabkou Škrabky mohou mít různý tvar (obr 3.14). Dělí se na jednoduché a lůžkové. Jednoduché škrabky jsou obvykle obdélníkové, případně vejčité, dlouhé asi 150 mm, široké 60 mm. Lůžkové škrabky jsou obdélníkové plechy upnuté do lůžka, aby se daly ovládat oběma rukama. Používají se na velké plochy.

6 3.10 Opracování škrabkou

7 3.11 Opracování dřeva brusným papírem - broušení
Broušeni je opracováni povrchu materiálu za účelem odstranění nerovností po jiných nástrojích a docílení hladkého a čistého povrchu, například před povrchovou úpravu nátěrovými hmotami. Nástrojem jsou brusná zrna (brusivo) nalepená na podklad z papíru nebo plátna. Ostré hrany zrnek jsou řezným nástrojem, který z povrchu dřeva odděluje jemné částečky v podobě brusného prachu. Brusivo může být z přírodních surovin (např. pemza, smirek, křemen, atd.), neboje vyrobeno uměle. Umělá brusiva jsou více používaná. K broušení dřeva slouží hlavně elektrokorund (tavený oxid hlinitý) a karborundum (karbid křemíku).

8 3.11 Opracování dřeva brusným papírem - broušení
Brusný papír je označen číslem zrnění, které znamená počet ok síta na ploše jednoho palce čtverečného, přes které je brusivo tříděno. Čím je číslo vyšší (menší oka), tím je brusivo jemnější. Pro broušení dřeva a nátěrů se používá změní od 20 do 400: papíry s číslem změní jsou určeny k hrubému broušení. Odebírají větší třísku a vyrovnávají nerovnosti povrchu; papíry s číslem změní od 80 do 120 jsou středně jemné. Používají se k vyhlazení povrchu dílců a součásti před povrchovou úpravou; papíry s číslem změní od 150 do 400 jsou jemné, slouží k dokončování nátěrových filmů broušením a leštěním.

9 3.11 Opracování dřeva brusným papírem - broušení
Broušení před povrchovou úpravou se obvykle provádí dvakrát. Nejdříve se brousí napříč vláken pro vyrovnání plochy a potom se plocha uhladí jemnějším brusným papírem podél vláken. Broušení se může provádět ručně nebo strojně. K ručnímu broušen( se používá špalík z měkkého dřeva (tzv. "paklík"), který má pro změkčení tlaku nalepenou vrstvu plsti. Špalík se obalí brusným papírem. V malých provozech se často používají ruční elektrické brusky pásové, vibrační (na jemné broušení a broušení nátěrových filmů) a kotoučové (např. při odstraňování starých nátěrů). Strojně se brousí na různých typech brusek, především na bruskách pásových, případně válcových a kombinovaných.

10 3.12 Vykružování Vykružováním rozumíme zhotovování různých pravidelných nebo nepravidelných oblouků a zakřivení s použitím více druhů nástrojů. Nejdříve se na daný materiál narýsuje tvar, který se má zhotovit, Tvar a rozměry se rýsují podle výkresu nebo podle šablony. Šablona se obvykle zhotovuje v případě, že se bude vykružovat více stejných tvarů. Vnější obvody narýsovaného tvaru se vyřezávají vykružovačkou, vnitřní obvody děrovkou. Řeže se ze strany odpadu, asi 2-3 mm od narýsované čáry. Tato vzdálenost od čáry představuje přídavek na další konečné opracování.

11 3.12 Vykružování Vykroužená plocha se začišťuje. Nástroj pro začištění se volí podle velikosti zakřivení: obliny s velmi mírným zakřivením se přehoblují klopkařem nebo člunkařem, hodně zakřivené a nepravidelné části se opracují rašplí, pilníkem nebo škrabkou. Konečné vyhlazení se provádí brusným papírem, obvykle s číslem zrněni Brousí se dvakrát, nejdříve hrubším papírem a potom jemnějším. Ve strojní výrobě je vykružování nahrazeno vyřezáváním na pásové pile a frézováním.

12 3.13 Tvarování příčného průřezu
Příčný průřez dílců a součástí se tvaruje Funkčními nebo ozdobnými profily (obr. 3.15). Funkční profily jsou drážky, polodrážky a profilové spáry pro konstrukční spojování dílců a součástí. Drážky a polodrážky· se v ruční výrobě zhotovují pomocí hoblíků, ve strojní výrobě se frézují. Profilové spáry se obvykle frézují (používají se například pro plošné spoje-rozšiřovací vazby při výrobě spárovek, nebo spojování podrozměrných přířezů konstrukčních desek do větších ploch). Drážky jsou potřebné například pro zasouvání výplní do rámů, vedení posuvných dveří a skel, spojování dílců na pero a drážku, apod. Hoblují se drážkovníkem, který se dá nastavit na různou hloubku a rozšiřují se nástěnkářem.

13 3.13 Tvarování příčného průřezu
Polodrážky slouží například k osazení zad skříní do korpusů, k osazení výplní do rámů, apod. Zhotovují se polodrážníkem a dočišťují římsovníkem. Ozdobné profily se uplatňují například na lištách na obrazy, nebo jiných profilovaných rámech. Hoblují se speciálními profilovými hoblíky, které mají tvarová želízka. Každý druh profilu vyžaduje zvláštní hoblík. Většinou se však frézují.

14 3.14 Opracování kovů Kovy se v truhlářské výrobě používají v podobě různých druhů kování, spojovacích prvků, nástrojů a nářadí, které se upravují, udržují a opravují. Z kovů se také vyrábí nábytek, který může být celokovový (například skříňky do šaten a dílen, laboratorní skříňky apod.), nebo kombinovaný se dřevem a dřevními materiály (například židle, stoly, školní lavice, apod.). 'rento nábytek je rovněž potřeba někdy upravit nebo opravit. Proto má být součásti truhlářského provozu také pracoviště pro opracování kovů. Pracoviště pro opracování kovů je obvykle vybaveno pevným stolem s kovovou konstrukcí, pomůckami pro měření, rýsování a nástroji pro obrábění kovů (pilkami, vrtáky, pilníky, apod.). Na stole je připevněn stolový svěrák, do kterého se při obrábění upínají kovové součásti.

15


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google