Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 03 – Základy ručního opracování materiálů

2 Způsoby opracování dřeva
Způsoby opracování dřeva se zabývá mechanická technologie dřeva. Opracováním,obráběním dřeva se mění jeho tvar. Při opracování můžeme měnit tvar dřeva násilným oddělováním dřevních vláken, nebo bez porušení dřevních vláken (například ohýbáním nebo lisováním). Opracování můžeme provádět tak,že se celé dřevo rozdělí na vlákna nebo třísky,tedy tvarově drobné části.To se prování při výrobě vláknitých a třískových desek.

3 Dřevo se opracovává třískovým nebo beztřískovým způsobem
Při beztřískovém opracování nevznikají ani piliny , ani hobliny a přitom se dřevo opracovává, protože se mění jeho tvar. Například z výřezů kulatiny vznikne krájením nebo loupáním tenká vrstva dřeva - dýha.Podobně je tomu při stříhání a vysekávání dýh například na nůžkách,při vysekávání kruhových zátek na opravu dýh.

4 Třískové opracování dřeva
Při třískovém opracování vznikají piliny nebo hobliny.Nejsou však cílem činnosti jako při roztřískování nebo rozvlákňování dřeva,ale pouze vedlejším produktem.Cílem je dosáhnout předepsané rozměry,tvar otvorů,tvar a jakost dílce apod. Z uvedených způsobů třískového obrábění (viz tab.1 ) je všechny úkony možno vykonávat ručně nebo na strojích.Výjimkou je frézování,které lze provádět pouze strojově.

5 Pracovní předmět a prostředek
Pracovní předmět - dřevo - opracováváme pracovními nástroji, které mění tvar a rozměr pracovního předmětu. Při zhotovování nábytku používáme kromě nástrojů také nářadí. Používáním nářadí se většinou tvar a rozměr obráběného dřeva nemění.

6 Pracovní předmět a prostředek
Nástroje používané v nábytkářské a truhlářské výrobě rozdělujeme podle způsobu použití a podle jejich určení na : 1. dřevoobráběcí nástroje pro ruční obrábění dřeva, 2. dřevoobráběcí nástroje pro strojní obrábění dřeva, 3. pracovní nástroje na přípravu dřevoobráběcích nástrojů (nástroje na ostření,broušení apod.), 4. pomocné nástroje a upevnění nástrojů, 5. měřící a kontrolní nástroje potřebné pro přípravu nástrojů (např.měřidla,šablony).

7 Ruční nástroje a nářadí rozdělujeme do čtyř skupin :
1. Měřící,rýsovací a kontrolní nástroje. Patří sem metry dřevěné skládací a kovové zavinovací,měřítka tyčová a posuvná , mikrometry, pravítka a pásma, úhelníky, pokosníky, kružidla , rýsovadla,olovnice a vodováhy. 2. Upevňovací a lisovací nářadí. Sem zařazujeme zejména hoblice, svěráky, skřipce, ztužidla, utahováky, ruční lisy, pokosnice a střihovačky. 3. Obráběcí - řezné nástroje. Jsou to hoblíky,dláta,vrtáky a kolovrátkové vrtačky, pily rámové ruční, ocasky a čepovky, děrovky, pilky na dýhy, rašple, pilníky, škrabačky apod. 4. Udržovací a pomocné nástroje a nářadí. Sem patří kladiva, paličky (tlukadla) kleště,šroubováky,truhlářská šídla,jamkovače, dírkovače, probíječe, sekáče, ocílky, rozváděcí kleště,brusky a pod.. Pracoviště truhláře, který ručně opracovává dřevo, tvoří hoblice a skříňka s nástroji

8 RUČNÍ OBRÁBĚNÍ DŘEVA Hoblice je pracovní stůl truhláře a slouží k pokládání a upínání součástek při jejich opracování. Skládá se z desky a stojanu. Těžká deska je z tvrdého bukového dřeva. Na levé straně desky stolu se nachází přední vozík. Používá se k upínání součástek především při srážení hran, spojování a řezání pilou. Zadní vozík na pravé straně slouží k svislému upínání součástek a upínání součástek mezi poděráky.Vozíky se pohybují pomocí klíčů.

9 Hoblice Poděráky slouží k vodorovnému upínání delších plochých součástek.Jsou opatřeny listovou pružinou, aby mohly být v požadované výšce v otvoru pro poděráky. Na zadní straně desky stolu umístěný žlábek je určen k odkládání nástrojů. Speciální poděráky

10 Hoblice Hoblice může být opatřena výklopnou zásuvkou na nástroje s uzamykáním, ve které lze umístit všechny pracovní nástroje na dosah.Tato zásuvka a odkládací plocha pod ní, určená pro odkládání truhlářské ruční pily, náhradní skříň na nástroje na stěně.

11 Hoblice U hoblic bez zásuvky jsou ruční nástroje přehledně uloženy ve speciálních skříňkách na nástroje. Ty by měly být umístěny v blízkosti hoblice na stěně.

12 Hoblice

13 Hoblice Podpírací pachole se používá k podpírání těžkých a dlouhých kusů. Výšku jeho sedla lze nastavit

14 Hoblice Práce se zadním vozíkem

15 Pravidla práce na hoblici
Aby se deska stolu uchránila před poškozením, nesmí se bez podložky na desce vrtat, dlabat ani řezat pilou. Do vozíků nesmí být upínány kovové díly, aby nedošlo k poškození upínacích ploch. Na vozících se nesmí dlabat.Poškozuje to vedení vozíků. Do poděráků se nesmí tlouct kladivem, aby se nepoškodily jejich konce. Desku stolu je třeba občas potřít lněným olejem, aby bylo možno snadněji odstranit skvrny od lepidel a nečistot.Použité hadry od oleje se nesmějí odhodit do hoblin, protože teplo vzniklé při oxidaci oleje by mohlo vést k jejich zapálení.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google