Evidence obyvatel Zderaz 22.4. – 24.4.2009 Metodické školení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Nástroje územního plánování
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
SVNIT Přednáška M. Horáková
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Exekuční řád po novelách
Územní samospráva Kraje
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Správa místních poplatků
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Územní samospráva Obce
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zprostředkování kontaktu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Systém správy dokumentů
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Transkript prezentace:

Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení

ČSFR - ZPOCHYBNĚNO Je možné zadat do údaje o státním občanství zpochybněno? N E L Z E Blokování nesprávných či chybně vedených údajů bude řešeno v nové jednoúrovňové aplikaci.

Musí být účastníku řízení umožněno nahlédnutí do elektronického spisu? /od – účinnost zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů/ Pokud bude veden listinný spis i v podobě elektronické, domníváme se, že platí pro účastníky řízení stejné právo nahlížet do spisu podle § 38 správního řádu. I v elektronickém spise však musí být vyloučeny ty části, které obsahují utajované informace nebo skutečnosti, na něž se vztahuje zákonem uložená nebo uznaná povinnost mlčenlivosti.

Kdo je oprávněn podat návrh na zrušení údaje o místu trvalého pobytu? Pojem „oprávněná osoba“zahrnuje všechny subjekty, které jsou podle ustanovení § 12 odst. 2 v návaznosti na ustanovení § 10 odst. 6 písm. c) zákona o evidenci obyvatel oprávněné k podání návrhu. Oprávnění mají a tudíž jsou oprávněné všechny osoby v intencích uvedených v ustanovení zákona o evidenci obyvatel. Vlastník i jiná oprávněná osoba mohou podat návrh na zrušení údaje o trvalém pobytu. Rozdíl mezi nimi je, že každý je oprávněný z jiného právního titulu. Vlastník z titulu vlastníka, jiná oprávněná osoba zpravidla z titulu nájemce. Oprávněná osoba jiná než vlastník dokládá svoji oprávněnost například nájemní smlouvou.

VYDÁVÁNÍ POTVRZENÍ Odbor správních činností není oprávněn vydávat potvrzení Potvrzení se vydávají v působnosti obce, kraje § 14 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů § 15 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů § 5a zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů Kompetence pro jejich vydávání je pouze věcí úřadu z hlediska vnitřní organizační struktury.

VYDÁVÁNÍ POTVRZENÍ Jakým způsobem vydávat potvrzení o pobytu, o žití, co bude obsahem? -o pobytu – v intencích ust. § 14, § 15 a § 5a kompetence pro vydávání je výhradně v působnosti úřadů -o žití – je nutné se obrátit na orgány v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí -obsah - neexistuje-li formulář, volnou formou, nelze jednotně určit, nutné vyhovět požadavkům v rámci působnosti dané problematiky

ADRESA PRO DORUČOVÁNÍ s účinností od § 10b z.č. 133/2000 Sb. adresu pro doručování, její změnu nebo zrušení ohlásí obyvatel ohlašovně v místě trvalého pobytu DOPORUČENÍ- návrh Při ohlášení adresy pro doručování vyplnit „formulář“ uvést-jméno,příjmení,datum narození, adresu trvalého pobytu, adresu pro doručování, podpis obyvatele  ohlašovna zašle bezodkladně údaje o adrese pro doručování příslušnému obecnému úřadu obce s rozšířenou působností k zavedení do informačního systému evidence obyvatel

Návrh ohlášení adresy pro doručování

DATUM ÚMRTÍ - NEZJIŠTĚNO údaj o datu úmrtí ve tvaru NEZJIŠTĚNO bude možné zavést s převodem na jednoúrovňový systém, po programových úpravách ORPeG zajistí k datu

SOUHLAS VŠECH SPOLUVLASTNÍKŮ k přihlášení k trvalému pobytu Podle našeho názoru – nemá poskytnutí souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu podle § 10 zákona č. 133/2000 Sb. charakter dispozice s předmětem spoluvlastnictví ani hospodaření se společnou věcí podle § 139 občanského zákoníku a nezakládá samo o sobě právo užívat objekt ani jiné nároky soukromoprávní povahy, jak vyplývá z § 10 odst. 2 z.č. 133/2000 Sb.