GBI Consulting Zajišťování jakosti: Regionální a tradiční výrobky Brigitte Mehlmauer-Larcher / Robert Kastner Česká republika, listopad 2009 GBI Consulting.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Úřad práce České republiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
EVROPSKÁ UNIE.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

GBI Consulting Zajišťování jakosti: Regionální a tradiční výrobky Brigitte Mehlmauer-Larcher / Robert Kastner Česká republika, listopad 2009 GBI Consulting

Obsah Ochrana původu z právního hlediska Zajištění kvality prostřednictvím údajů o původu Pečeť kvality EU Předkládání žádostí Praktické prosazování po uznání výrobku Výrobky s pečetí kvality Šance a výzvy

GBI Consulting Cíl, který si klade pečeť kvality EU Je podporována a udržována rozmanitost zemědělských výrobků Označení výrobků jsou chráněna proti zneužití a napodobování Spotřebitelé jsou informováni o zvláštních charakteristických znacích výrobků Díky nezávislé kontrole se posiluje důvěra v původ výrobků

GBI Consulting Ochrana původu z právního hlediska „Čím lepší je pověst výrobku, získaná často i mnohaletým úsilím jeho výrobců, čím vyhraněnější je důvěra spotřebitelů v zaručený původ výrobku, jeho kvalitu a zvláštní výrobní postup, tím snáze může dojít k napodobování tohoto výrobku a neoprávněnému použití jeho označení.“ Zdroj: rakouský patentový úřad

GBI Consulting Zajištění jakosti prostřednictvím údajů o původu Nařízení č. 510/2006 Rady ze dne 20. března 2006 pro ochranu geografických údajů a označení původu zemědělských výrobků a potravin. V rámci EU existují celkem čtyři evropské pečeti pro kvalitu g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung = chráněné označení původu) g.g.A. (geschützte geografische Angabe = chráněný geografický údaj) g.t.S. (garantiert traditionelle Spezialität = záruka pro tradiční speciality) EU – předepsané BIO označení

GBI Consulting Evropská pečeť kvality Chráněné označení původu Chráněné označení původu znamená, že se vznik, příprava a výroba určitého výrobku musí uskutečňovat v určité geografické oblasti podle uznaného a pevně stanoveného postupu.

GBI Consulting Evropská pečeť kvality Chráněný geografický údaj (g.g.A.) U chráněných geografických údajů existuje spojení mezi alespoň jedním z výrobních stupňů, vznikem, přípravou nebo výrobou, a územím původu, nebo se může také jednat o výrobek s mimořádnou proslulostí.

GBI Consulting Evropská pečeť kvality Záruka pro tradiční speciality (g.t.S) Záruka pro tradiční speciality vyzdvihuje tradiční složení výrobku nebo tradiční postup výroby a/nebo zpracování. Geografického původu se toto označení netýká.

GBI Consulting Ochrana pomocí chráněného označení původu g.U. a chráněného geografického označení g.g.A. podle článku 13 VO (ES) 510/2006 Chráněno je zaevidované jméno a související specifikace výrobku / popis, a sice: proti přímému a nepřímému komerčnímu použití, proti protiprávnímu přisvojování, napodobování nebo naznačování souvislosti s tímto výrobkem proti veškerým ostatním zavádějícím údajům v souvislosti s původem, vznikem, podstatnými vlastnostmi proti neoprávněnému využívání pověsti, napodobování nebo uvádění v omyl. označení nemůže být žádným pojmem specifikujícím druh výrobku, jako např. „ementál“. Doba ochrany je časově neohraničena. To znamená, že trvá i po celé generace.

GBI Consulting Způsobilost k zaevidování K zaevidování jsou způsobilé téměř všechny potraviny, které vykazují ve svém názvu geografickou souvislost a mohou prokázat, že se opírají o tradici. Ze zaevidování jsou vyloučeny rasy zvířat, druhy rostlin a takzvaná označení druhu (taková označení, která již přešla do obecné mluvy). Směrnice VO (ES) 510/06 nezahrnuje víno. Toto podléhá od roku 1999 zvláštnímu ochrannému režimu na úrovni EU.

GBI Consulting Postup předkládání žádosti PostupDoba min. 1. Podání Podání specifikace výrobku u rakouského patentového úřadu 2. NámitkyNámitkové řízení v rámci státu4 měsíce 3. ZveřejněníZveřejnění pozitivního rozhodnutí6 měsíců 4. ŽádostŽádost podaná komisi 5. PrověřeníPrověření komisí12 měsíců 6. ZaevidováníNámitka, rozhodnutí o zaevidování6 měsíců

GBI Consulting Navrhované sjednocení Navrhované sjednocení musí splňovat základní předpoklady podle nařízení 510/06: Sjednocení výrobků nebo zpracovatelů stejného zemědělského výrobku nebo potravinářského výrobku. Navrhované sjednocení musí být schopno poskytnout takzvaný doklad o původu. Navrhované sjednocení zahrnuje všeobecně platné specifikace výrobků a takzvaný „jediný dokument“. Navrhované sjednocení musí prokázat ve vztahu k úřadům, že je skutečným „sjednocením“, to znamená reprezentativním sloučením výrobců nebo zpracovatelů stejného zemědělského výrobku ve smyslu nařízení 510/06. Sjednocení musí být otevřené všem výrobcům a musí být reprezentativní.

GBI Consulting Předkládané podklady - dokumentace „Jediný dokument“ je krátké shrnutí (max. 3 strany) specifikace výrobku. Specifikace výrobku Kompetentní úřady Navrhované sjednocení Druh a popis výrobku Geografická oblast Potvrzení o původu Postup získávání Souvislost s geografickou oblastí Kontrolní zařízení Etiketování Právní předpisy jednotlivého státu Odkazy na literaturu a seznam použitých zdrojů

GBI Consulting Spolkové stanovy Směrnice pro výrobu a kontrolu výrobku Podklady k oblasti vzniku Podnebí – karta klimatu Dějinný vývoj výrobku Předkládané podklady - dokumentace Obsah/struktura materiálového svazku Spolupráce přesahující rámec sektoru, např. v oblasti gastronomie Mimořádná pověst: zprávy médií Regionální výživa: zprávy z médií, spolupráce se špičkovými kuchaři Právní předpisy jednotlivých států Odkazy na literaturu

GBI Consulting Vypracování předkládaných podkladů v týmu Každý člen bude zapojen do pracovního procesu. Jednotliví členové přebírají zodpovědnost. Zkušenosti členů mají být využity a zapracovány. Mohou být přizváni odborní experti; např. inspektor pro potravinářství. Výsledek: bude se posilovat výrobková shoda a smysl pro společenství.

GBI Consulting Šest kroků ke kvalitě 1. krokPřípravné práce – koordinační práce 2. krokInformativní porada v dané oblasti 3. krokKoncepce řízení jakosti 4. krokSystém zajišťování jakosti, výrobní směrnice 5. krokZavedení směrnic pro jakost a výrobu 6. krokZávěrečná prezentace a marketingové školení

GBI Consulting Praktické prosazování po uznání výrobku Registrací nabývá právní ochrana účinnosti. Od uzavření smlouvy o kontrole s akreditovaným kontrolním místem mohou být využívány možnosti podpory. Praktická realizace znamená: Implementování kontrolního systému Uzavření smluv o kontrole Označení výrobku Poskytování podpory Informování vlastních výrobců Umístění na trhu Informování spotřebitelů a propagace

GBI Consulting Výrobky s pečetí kvality Evropská pečeť kvality g.U. (chráněné označení původu) a g.g.A (chráněný geografický údaj) Doposud je v Evropě zaregistrováno asi 800 výrobků. Itálie (cca. 150 výrobků), Francie, Španělsko a Portugalsko (každá z těchto zemí cca. 100 výrobků), Rakousko: 13 výrobků

GBI Consulting Chráněné výrobky v Rakousku V rámci zjednodušeného postupu krátce po přistoupení Rakouska k Evropské Unii Chráněný výrobekChráněné označeníUznáno v roce Wachauer Marilleg.U. (chráněné označení původu)1996 Tiroler Graukäseg.U. (chráněné označení původu)1996 Steirisches Kürbiskernölg.g.A. (chráněné geogr.označení)1996 Marchfeldspargelg.g.A. (chráněné geogr.označení)1996 Gailtaler Almkäseg.U. (chráněné označení původu)1997 Tiroler Speckg.g.A. (chráněné geogr.označení)1997 Tiroler Bergkäseg.U. (chráněné označení původu)1997 Vorarlberger Alpkäseg.U. (chráněné označení původu)1997 Vorarlberger Bergkäseg.U. (chráněné označení původu)1997 Waldviertler Graumohng.U. (chráněné označení původu)1997 Tiroler Almkäse/Tiroler Alpkäseg.U. (chráněné označení původu)1997 Gailtaler Speckg.g.A. (chráněné geogr.označení)2002 Steirischer Kreng.g.A. (chráněné geogr.označení)2008

GBI Consulting Výzvy a šance „Zajištění jakosti a původu“ Šance Budoucnost spočívá v kvalitě výrobků Dosažení výhod na trhu a jejich využití Zavedení jako „značka“ Důvěra zákazníků díky nařízené kontrole Docílení tvorby hodnoty díky kvalitě výrobku Ochrana EU Označení původu (g.U., g.g.A.) nabízí právní ochranu S registrací jsou spojena vlastnická práva Časově neomezená ochrana původu trvající po celé generace

GBI Consulting Výzvy a šance „Zajištění jakosti a původu“ Výzvy Vypracování systému jakosti a původu Zřízení kontrolního systému (interního a externího) Související náklady na kontrolu

GBI Consulting Děkujeme za Vaši pozornost!