Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Telecí maso - vnitřnosti Jméno autora:Roman.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Telecí maso - vnitřnosti Jméno autora:Roman."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Telecí maso - vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o telecích vnitřnostech – játra, ledvinky, srdce, okruží, brzlík…. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_293

2  Telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším ze stránky biologické hodnoty.  Telecí vnitřnosti mají všechny orgány jemné a chutné. Je to pochopitelné, protože u telat jde vždy o orgány velmi mladých a dobře živených zvířat.  Druhy: hlava, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky,, okruží, dršťky, brzlík - obrázek č. 1 Srdce obrázek č. 2  Telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším ze stránky biologické hodnoty.  Telecí vnitřnosti mají všechny orgány jemné a chutné. Je to pochopitelné, protože u telat jde vždy o orgány velmi mladých a dobře živených zvířat.  Druhy: hlava, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky,, okruží, dršťky, brzlík - obrázek č. 1 Srdce obrázek č. 2

3  Telecí okruží je zvláštním druhem vnitřností telat. Je to vlastně telecí střevo, otevřené, vyčištěné a varem ztužené. Spolu se střevem se zpracovává i jeho závěs (okruží) a malé předžaludky telete,  Brzlík telat je velký. Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině. Je to výborný smažený. Na jatkách se sbírá a zmrazuje do bločků.  Telecí ledvina (jako orgán) nepřichází do prodeje samostatně, nýbrž jako součást pečeně (ledviny), s níž se též zpracovává a porcuje.  Telecí hlava se prodává k vaření. Vývar z telecí hlavy je kalný, protože kosti a vazivo obsahuje hodně kolagenu.  Telecí okruží je zvláštním druhem vnitřností telat. Je to vlastně telecí střevo, otevřené, vyčištěné a varem ztužené. Spolu se střevem se zpracovává i jeho závěs (okruží) a malé předžaludky telete,  Brzlík telat je velký. Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině. Je to výborný smažený. Na jatkách se sbírá a zmrazuje do bločků.  Telecí ledvina (jako orgán) nepřichází do prodeje samostatně, nýbrž jako součást pečeně (ledviny), s níž se též zpracovává a porcuje.  Telecí hlava se prodává k vaření. Vývar z telecí hlavy je kalný, protože kosti a vazivo obsahuje hodně kolagenu.

4 Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na:  - Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším:  - Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat.  - Popiš brzlík:  - K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu:  - Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na:  - Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším:  - Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat.  - Popiš brzlík:  - K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu:  -

5 Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na:  - Biologickou hodnotu Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším:  - Protože jde o orgány mladých a dobře živených zvířat. Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat.  - Je to telecí střevo, otevřené, vyčištěné. Spolu se střevem se zpracovávájí malé předžaludky telete. Popiš brzlík:  -Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu:  - Tepelná úprava vařením. Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na:  - Biologickou hodnotu Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším:  - Protože jde o orgány mladých a dobře živených zvířat. Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat.  - Je to telecí střevo, otevřené, vyčištěné. Spolu se střevem se zpracovávájí malé předžaludky telete. Popiš brzlík:  -Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu:  - Tepelná úprava vařením.

6  maso-a-droby/teleci-maso-a-droby/  Obrázky 1 a 2 - isch&source=hp&biw  Obrázky stažený 5. října 2012  maso-a-droby/teleci-maso-a-droby/  Obrázky 1 a 2 - isch&source=hp&biw  Obrázky stažený 5. října 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Telecí maso - vnitřnosti Jméno autora:Roman."

Podobné prezentace


Reklamy Google