Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2."— Transkript prezentace:

1 Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Telecí maso - vnitřnosti Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o telecích vnitřnostech – játra, ledvinky, srdce, okruží, brzlík….

2 Telecí maso - vnitřnosti
Telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším ze stránky biologické hodnoty. Telecí vnitřnosti mají všechny orgány jemné a chutné. Je to pochopitelné, protože u telat jde vždy o orgány velmi mladých a dobře živených zvířat. Druhy: hlava, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky,, okruží, dršťky, brzlík - obrázek č Srdce obrázek č. 2

3 Telecí maso - vnitřnosti
Telecí okruží je zvláštním druhem vnitřností telat. Je to vlastně telecí střevo, otevřené, vyčištěné a varem ztužené. Spolu se střevem se zpracovává i jeho závěs (okruží) a malé předžaludky telete, Brzlík telat je velký. Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině. Je to výborný smažený. Na jatkách se sbírá a zmrazuje do bločků. Telecí ledvina (jako orgán) nepřichází do prodeje samostatně, nýbrž jako součást pečeně (ledviny), s níž se též zpracovává a porcuje. Telecí hlava se prodává k vaření. Vývar z telecí hlavy je kalný, protože kosti a vazivo obsahuje hodně kolagenu.

4 VY_32_INOVACE_NAV_293_pracovní_list
Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na: - Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším: Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat. Popiš brzlík: K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu:

5 VY_32_INOVACE_NAV_293_pracovní_list_řešení
Doplň otázky: Telecí vnitřnosti jsou bohaté na: - Biologickou hodnotu Proč telecí vnitřnosti patří k nejkvalitnějším: - Protože jde o orgány mladých a dobře živených zvířat. Proč je telecí okruží zvláštním druhem vnitřností telat. - Je to telecí střevo, otevřené, vyčištěné. Spolu se střevem se zpracovávájí malé předžaludky telete. Popiš brzlík: -Je to velký bílý útvar podobný tukové tkáni. Leží v krční krajině K jaké tepelné úpravě použiješ hlavu: - Tepelná úprava vařením.

6 Použité zdroje. maso-a-droby/teleci-maso-a-droby/ Obrázky 1 a isch&source=hp&biw Obrázky stažený 5. října 2012


Stáhnout ppt "Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google