Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení skopového masa. Jméno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení skopového masa. Jméno."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení skopového masa. Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o charakteristice skopového masa a složení skopového masa… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_298

2 Charakteristika: získáváme ze skopců, beranů, ovcí, koz, jehňat je jemně vláknité barva maso cihlově červené až tmavočervené má jemná vlákna a charakteristickou vůni. nejlepší je maso z jednoročních a dvouročních kusů oveček nebo beránků, dobře a správně krmených kvalitní pastvou obrázek č. 1 nevýhodou skopového masa  je osobitý pach  rychlé tuhnutí skopového loje.

3 pokrmy ze skopového masa podáváme na nahřátém talíři pach tuku lze potlačit vhodnou tepelnou úpravou, nakládání do mořidel, bylinky, koření doporučuje se delší doba zrání, skopové maso obsahuje větší podíl minerálních látek nejkvalitnější je skopové maso v zimních měsících bourá se na půlky, malé kusy i v celku spotřeba masa se v současné době pohybuje u nás na obrázek č. 2 nízké úrovni 0,07-0,09 kg/osobu/rok.

4 Složení: · Voda 54 – 74 % · Bílkoviny 17 – 20 % · Tuk 5 – 27 % · Sacharidy 0,2 – 0,3 % · Minerální látky: Ca - vápník, Fe - železo, Na - sodík, K - draslík obrázek č 3

5 Složení  ·___________ 54 – 74 %  · ______________ 17 – 20 %  · ___________ 5 – 27 %  · ________________ 0,2 – 0,3 %  · ____________________  Ca - _____________  Fe - _____________  Na - _____________  K - _____________ Znáš složení skopového masa? Tak doplň chybějící text.

6 Složení  · Voda 54 – 74 %  · Bílkoviny 17 – 20 %  · Tuk 5 – 27 %  · Sacharidy 0,2 – 0,3 %  · Minerální látky:  Ca - vápník,  Fe - železo,  Na - sodík,  K - draslík Správné řešení.

7 * * maso-a-droby/skopove-maso-a-droby/ * Obrázek č. 1 – 3 - * Obrázky stažený 9. listopadu 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení skopového masa. Jméno."

Podobné prezentace


Reklamy Google