Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková."— Transkript prezentace:

1 HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice

2 získáváme z teplokrevných zvířat – skotu starší sedmi měsíců získáváme z teplokrevných zvířat – skotu starší sedmi měsíců získáváme: získáváme: jalovic - neotelená samice od sedmi měsíců jalovic - neotelená samice od sedmi měsíců krav - otelená samice 1 krav - otelená samice 1 býků - nekastrovaný samec od devíti měsíců volů - vykastrovaný samec od devíti měsíců býků - nekastrovaný samec od devíti měsíců volů - vykastrovaný samec od devíti měsíců 1 http://www.ceskahotovka.cz/default.aspx?pg=6a21245e-4430-41d6-8fdd-bc891f3951f5 1 http://www.ceskahotovka.cz/default.aspx?pg=6a21245e-4430-41d6-8fdd-bc891f3951f5 http://www.ceskahotovka.cz/default.aspx?pg=6a21245e-4430-41d6-8fdd-bc891f3951f5

3 Složení: Bílkoviny 20 % Bílkoviny 20 % Tuky 6 % Tuky 6 % Voda 70 % Voda 70 % Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A Vitamíny : B1,B2, PP, A

4 Charakteristika: biologicky velmi hodnotné maso, jemně vláknité biologicky velmi hodnotné maso, jemně vláknité barva masa je světle červená ( jalovice) až cihlově červená barva masa je světle červená ( jalovice) až cihlově červená maso je mramorově prorostlé tukem maso je mramorově prorostlé tukem tukem je lůj 2 tukem je lůj 2 2 http://www.hajany.com/clanky/recepty/hovezi-maso---tipy-na-pripravu.html 2 http://www.hajany.com/clanky/recepty/hovezi-maso---tipy-na-pripravu.htmlhttp://www.hajany.com/clanky/recepty/hovezi-maso---tipy-na-pripravu.html

5 maso bouráme na čtvrtě – zadní a přední maso bouráme na čtvrtě – zadní a přední přední čtvrť se odděluje za 6 – 7 obratlem a 8 žebrem přední čtvrť se odděluje za 6 – 7 obratlem a 8 žebrem hlava se odděluje mezi 6 a 7 obratlem ( atlas a čepec) hlava se odděluje mezi 6 a 7 obratlem ( atlas a čepec) hovězí maso bouráme evropským způsobem 3 hovězí maso bouráme evropským způsobem 3 nejlepší maso je ze tří a šestiletých volů nejlepší maso je ze tří a šestiletých volů 3 http://reznikem.kvalitne.cz/indexovina.htm 3 http://reznikem.kvalitne.cz/indexovina.htm http://reznikem.kvalitne.cz/indexovina.htm

6 ZDOJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6 Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google