Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:"— Transkript prezentace:

1 HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice

2 získáváme z teplokrevných zvířat – skotu starší sedmi měsíců
jalovic - neotelená samice od sedmi měsíců krav - otelená samice býků - nekastrovaný samec od devíti měsíců volů - vykastrovaný samec od devíti měsíců 1

3 Složení: Bílkoviny 20 % Tuky 6 % Voda 70 %
Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A

4 Charakteristika: biologicky velmi hodnotné maso, jemně vláknité
barva masa je světle červená ( jalovice) až cihlově červená maso je mramorově prorostlé tukem tukem je lůj 2

5 maso bouráme na čtvrtě – zadní a přední
přední čtvrť se odděluje za 6 – 7 obratlem a 8 žebrem hlava se odděluje mezi 6 a 7 obratlem ( atlas a čepec) hovězí maso bouráme evropským způsobem nejlepší maso je ze tří a šestiletých volů 3

6 ZDOJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google