Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor: Bc. Jana Tvrdíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor: Bc. Jana Tvrdíková."— Transkript prezentace:

1 SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice

2 CHARAKTERISTIKA SKOPOVÉHO MASA  získáváme ze skopců, beranů, ovcí, koz, jehňat  barva maso cihlově červené až tmavočervené  nejlepší je maso z jednoročních a dvouročních kusů  je jemně vláknité  nevýhodou skopového masa je osobitý pach je osobitý pach a rychlé tuhnutí skopového loje. a rychlé tuhnutí skopového loje. 1.http://www.novinky.cz/zena/styl/111941-jehneci-neni-jen-pro-velikonoce.html

3 CHARAKTERISTIKA   pokrmy ze skopového masa podávat na nahřátém inventáři   pach loje lze potlačit vhodnou před technologickou úpravou a tepelnou úpravou   pro větší podíl šlach a blan potřebuje delší dobu zrát.   skopové maso obsahuje větší podíl draslíku, sodíku a železa. Proto se doporučuje chudokrevným pacientům   vynikající chuť má skopové maso v zimních měsících   bourá se na půlky, malé kusy i v celku

4 JAKOSTNÍ CHARAKTERISTIKY JAKOST MASA Základní charakteristiky Morfologická struktura chemické složení Fyzikální vlastnosti Biochemický stav Mikrobiální kontaminace Užitné vlastnosti Smyslové vlastnosti Technologické vlastnosti Kulinární vlastnosti Výživová hodnota Hygienická hodnota

5 I.Jakostní třída Skopová kýta Skopový hřbet 2. cepty.mraveniste.cz/detail.php?detailrecept=197 2. cepty.mraveniste.cz/detail.php?detailrecept=197 3. http://www.jsme-tu-doma.cz/farmarsky-balicek-se-skopovym-masem/ 3. http://www.jsme-tu-doma.cz/farmarsky-balicek-se-skopovym-masem/

6 II. Jakostní třída Skopová plec Skopový krk 4. http://www.biomaso-uher.cz/page244en.html 4. http://www.biomaso-uher.cz/page244en.html 5. http://www.biomaso-uher.cz/page247en.html 5. http://www.biomaso-uher.cz/page247en.html

7 III. Jakostní třída Skopový pupek Skopové hrudí 6. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/jehneci-maso/ 6. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/jehneci-maso/ 7. www.jehneci-bio.cz. www.jehneci-bio.cz. www.jehneci-bio.cz

8 III. Jakostní třída Skopová kolínka Skopová kolínka 8. http://www.akcniceny.cz/detail/jehneci-kolinko-857920/ 8. http://www.akcniceny.cz/detail/jehneci-kolinko-857920/

9 Dělení skopového masa 1.Kýta s kostí 2.Hřbet – cemr 3.Plec 4.Zákrčí – šrůtka 5.Pupek 6.Hrudí 7.Krk 8.Kolínka 9. http://vladahadrava.xf.cz/maso.html http://vladahadrava.xf.cz/maso.html

10 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor: Bc. Jana Tvrdíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google