Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora:Roman Rumler.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora:Roman Rumler."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o významu masa ve zdravé výživě, obsahu vitamínů, minerálních látek, bílkovin, tuků, sacharidů… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_283

2 Význam masa:  výživovou hodnotu masa ovlivňuje obsah hlavních živin a obsah vody,  maso je bohatým zdrojem minerálních látek, fosforu, draslíku a stopových prvků (mědi, manganu, zinku, hliníku),  maso mořských ryb je významným zdrojem jodu a sodíku,  játra a krev zvířat jsou bohatým zdrojem železa,  biologickou hodnotu masa zvyšuje i obsah vitamínů, především maso jatečních zvířat obsahuje vitamíny skupiny B (B 1, B 2, PP), játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A. obrázek č. 1 obrázek č. 2

3 Složení masa:  Voda zhruba od 48% do 78 % (tepelnou úpravou se až 30% ztratí)  15 až 20% Bílkoviny (plnohodnotné)  1 až 5% sacharidy (glykogen) Obrázek č. 3  1 až 40% tuky – libové maso do20%, tučné maso do 40%  Svalové barvivo (myoglobin) ovlivňuje barvu masa  Důležitou složkou pro maso jsou extraktivní látky (organické látky rozpustné ve vodě)  Vitamíny – A, skupiny B, v rybím mase vitamin D  Minerální látky - draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo  Tučné maso má menší podíl vody a maso s menším podílem tuku má více vody.

4  Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno. 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A, skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1- ; 2- ; 3- ; 4- ; 5- ; 6- ; 7- ; 8- ;

5  Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno. 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A, skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1 - C; 2 - A ; 3 - B ; 4 - H; 5 - D; 6 - G; 7 - F; 8 - E;

6  Učebnice Potraviny a výživa, autorka Marie Šebelová. Vydáno 2002, ISBN  cleneni-334.html   Obrázek č. 1, 2 a 3. rakteristika  Obrázky stažený 12. září 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora:Roman Rumler."

Podobné prezentace


Reklamy Google