Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková."— Transkript prezentace:

1 VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice

2 CHARAKTERISTIKA získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selatzískáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat barva masa růžová až světle červenábarva masa růžová až světle červená tukem je sádlotukem je sádlo vysoká energetická hodnota, hůře stravitelnévysoká energetická hodnota, hůře stravitelné chuť je závislá na stáří, způsobu krmeníchuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po močimaso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlkybouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramůnejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů

3 SLOŽENÍ MASA Bílkoviny15 % Bílkoviny15 % Tuky41 % Voda 55 % Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A Vitamíny : B1,B2, PP, A

4 JAKOSTNÍ TŘÍDY JAKOST MASA Základní charakteristiky Morfologická struktura chemické složení Fyzikální vlastnosti Biochemický stav Mikrobiální kontaminace Užitné vlastnosti Smyslové vlastnosti Technologické vlastnosti Kulinární vlastnosti Výživová hodnota Hygienická hodnota

5 JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) vepřová kýta 1.

6 I. JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně 2.

7 I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) panenská svíčková 3.

8 I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) vepřová krkovička 4.

9 II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec 5.

10 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok

11 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) vepřová kolínka

12 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok

13 ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google