Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.27 Dělení a bourání vepřového Vytvořeno: 06. 05. 2013 Ověřeno: 24. 10.2013 Třída: Řu 2

2 Ošetření masa a drobů po jatečném opracování Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:2. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:učebnice Zpracování masa Klíčová slova:výrobní a výsekové maso, závady vykostěných mas Anotace:Materiál je určen pro výuku zpracování masa bouráním.

3 Popis jednotlivých částí a jejich použití Vepřové maso

4 Charakteristika vepřového masa Vepřové maso je jemně vláknité růžové až světle červené a má osobitou lahodnou vůni. Svalovina je prorostlá tukem, obsahuje 20 až 40% tuku. Vzhledem k obsahu tuku má vepřov é maso vyšší energetickou hodnotu a je tím také hůře stravitelné. Chuť vepřového masa je ovlivněna věkem a způsobem krmení. Nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg. Při hodnocení se přihlíží hlavně k hmotnosti, pohlaví a celkové tučnosti zvířat.

5 Dělení vepřového masa Vepřové maso se dělí podélným řezem v páteři na 2 půlky a každá půlka na jednotlivé anatomické části. Ze hřbetní části se nejprve odřezává sádlo.

6 Dělení vepřového masa do jakostních tříd 1.třída - kýta, pečínka, panenská svíčková, krkovička 2.třída - plecko, ramínko 3. třída - bůček, kolínka, lalok

7 Použití jednotlivých částí v kuchyni Vepřové maso je vhodné k uzení. Malá selata do hmotnosti do 10 kg se mohou péct vcelku. kýta - pečení, minutky, dušení vcelku, závitky, plátky, rolády krkovice - smažení, pečení plec - dušení, mleté úpravy, vaření, pečení panenská svíčková - pečení, minutky pečeně (karé) - dušení, pečení, smažení, minutky bůček - vaření, dušení, pečení, mleté úpravy, nadíváme kolínka - vaření, pečení, na rosoly, do tlačenek nožičky - vaření, na rosoly hlava, lalok - vaření, prejty, tlačenky, jitrnice, masové míšeniny syrové sádlo - se používá na škvaření, hřbetní sádlo se nasolí a udí. Na trhu je uzená slanina s kůží nebo bez kůže

8 Vepřové droby Mezi vepřové droby patří: játra, ledvinky, jazyk, mozek, slezina, plíce, srdce

9 Rozdělení masa podle použití Výsekové – maso pro spotřebitele,pro veřejné stravování. Výrobní – maso určené pro výrobu masné výroby – uzeniny – salámy,párky - speciality - masa uzená

10

11 Dělení vepřového 1 hlava 2 lalok 3 krkovice 4 plec 5 ramínko 6 přední koleno 7 bok, bůček 8 paždík 9 šněrovačka 10 pečeně, kotleta 11 panenská svíčková, panenka 12 kost křížová s ocáskem, ocásek 13 květová špička 14 oříšek 15 spodní šál 16 vrchní šál 17 váleček 18 zadní kolena 19 karabáček 20 zadní nožička 21 přední nožička

12 Otázky a odpovědi 1. Do přiložené šablony č.1 vepiš názvy jednotlivých částí vepřového. Viz.šablona 1. Kolik jakostních skupin dle kulinářského použití znáš? 1.třída - kýta, pečínka, panenská svíčková, krkovička 2.třída - plecko, ramínko 3.třída - bůček, kolínka, lalok

13 šablona č.1

14 Dělení vepřového 1 hlava 2 lalok 3 krkovice 4 plec 5 ramínko 6 přední koleno 7 bok, bůček 8 paždík 9 šněrovačka 10 pečeně, kotleta 11 panenská svíčková, panenka 12 kost křížová s ocáskem, ocásek 13 květová špička 14 oříšek 15 spodní šál 16 vrchní šál 17 váleček 18 zadní kolena 19 karabáček 20 zadní nožička 21 přední nožička

15 Použité zdroje http://www.cschms.cz/DOC_HOVEZID/111_Hovezi_a_veprove_maso.pdf Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google