Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ Te2.29 Průvodce vepřovou porážkou Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2

2 Jatečné zpracování hospodářských zvířat Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:2. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o prostorách vepřové porážky Klíčová slova:hygienická smyčka,přeháněcí ulička, vykrvení, rozhruzení Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 Celkový pohled na místnosti porážky. Pojďme se s ní seznámit. Vepřová porážka

4 Hygienické smyčky jsou pro pracovníky jatek odděleny..

5 Vstup do nečisté části provozu je přes další hygienickou smyčku.

6 Celkový pohled na místnost porážky po sanitárním úklidu.

7 Zvířata jsou naskladňována z rampy do stájí. Jejich kapacita je okolo 20 prasat nebo 8 ks skotu.

8 Prasata jsou přeháněna uličkou k omračovací pasti.

9 Omračování prasat se provádí v pneumaticky ovládané pasti elektrickým proudem přiložením kleští na hlavu.

10 Elevátorem vyzdvižené prase se po vykrvení spustí do pařící vany kombinované s odštětinovačem, který umožňuje porážení prasat do hmotnosti 150 kg. Tělo prasete dočistí na stole a vyzdvihne ramenem na dráhu.

11 Zde je prostor na vykolení, rozhruzení a půlení, toaletu, veterinární prohlídku a odběry vzorků.

12 Omráčené prase se vyzdvihne elevátorem a vykrví se do předem připravené lodny.

13 Po vykrvení se prase položí do pařící vany s odštětinovačem tzv. kombajn.

14 Opalování a dočištění štětin.

15 Opálí se zbytky štětin a důkladně se opláchne.

16 Odcházíme z nečisté části. Je třeba si umýt gumáky, zástěry, ruce. Natekla vám voda do gumáků? Vysušte si je na věšáku!

17 Čistá porážka : Na dráze se prase vykolí a rozhrudí, a nakonec se rozsekne na ½= jatečně upravené tělo které pak odváží po kolejnicích do chladíren. Na odkládacím stolku jsou droby určené k veterinární prohlídce.

18 Prostor chladírny pro zrání masa.

19 Chladírna a zrání masa

20 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google