Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.28 Veterinární kontrola Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2

2 Ošetření masa a drobů po jatečném opracování
Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice Zpracování masa Klíčová slova: výrobní a výsekové maso, závady vykostěných mas Anotace: Materiál je určen pro výuku zpracování masa bouráním.

3 Veterinární kontrola Pro správné uplatnění poražených zvířat je rozhodující jejich veterinární prohlídka. Jsou uskutečňovány před porážkou, během porážky a nakonec po porážce. Spočívá v zevní prohlídce prohmatáním a nařezáváním tkání. Po všech jatečních operacích a veterinární kontrole se upravené kusy přesunou do chladíren a dál do mrazírny.

4 Veterinární prohlídka a konečná úprava
Veterinární prohlídka hodnotí, zda nemá poražené zvíře v orgánech anatomickopatologické změny, které ukazují na nemoc nebo výskyt parazitů. Hodnotí se stav vnitřních orgánů, mízních uzlin, srůst plic s pohrudnicí, stav jazyka, sleziny, jater aj. prohlídkou (aspekcí) i pohmatem (palpací). Na základě této prohlídky je sledovaná půlka označena příslušným razítkem modrozelené barvy, u prasat na boku. Dle platné legislativy se rozlišuje: maso poživatelné a nepoživatelné a podmíněně poživatelné. Poživatelné maso se označuje razítkem oválného nebo kruhového tvaru. Kruhové razítko má průměr 4 cm. Uvnitř se uvádí v horním řádku zkratka CZ, ve středním řádku veterinární schvalovací číslo podniku a v dolním řádku místo zpracování. Umístění razítek je na specifických částech jatečně opracovaného těla.

5 Druhy razítek používaných veterinářem
Kulaté razítko: poživatelné maso Dvě překrývající se kulatá razítka: podmíněně poživatelná masa Čtvercové razítko: podmíněně poživatelné maso do stanovených výrobků Dvě překrývající se čtvercová razítka: maso pro nucený výsek Trojúhelníkové razítko po celém povrchu těla: nepoživatelné konfiskáty

6 Ukázka 1: Veterinární razítka pro poživatelná masa

7 Ukázka 2: Razítko pro nepoživatelná masa

8 Lokalizace razítek udávajících zdravotní nezávadnost u prasat
Místa razítek Umístění razítek je na specifických částech jatečně opracovaného těla

9 Druhy veterinární prohlídky
Veterinární prohlídka po poražení se provádí: pohledem (adspekcí) pohmatem (palapcí) nařezáním (incizí) Posouzení musí být provedeno na celém těle a orgánech.

10 Otázky a odpovědi 1.Lokalizuj místa, kam se umísťují razítka.
Kýta, plec, pupek, hřbet – kotlete, krkovice. 2. Jaké druhy veterinární kontroly? Pohledem (adspekcí). Pohmatem (palapcí) . Nařezáním (incizí). 3. Kulaté a oválné razítko je pro jaké označení? Poživatelné maso pro ČR a pro zahraniční nákup a prodej.

11 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google