Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.3 2 Dělení hovězího a jakostní třídy Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2

2 Jatečné zpracování hospodářských zvířat Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:2. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:učebnice a výukové plakáty Klíčová slova:husička, jakost, plec Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY  JAKOST MASA:  Základní charakteristiky  Morfologická struktura chemické složení  Fyzikální vlastnosti  Biochemický stav  Mikrobiální kontaminace  Užitné vlastnosti  Smyslové vlastnosti  Technologické vlastnosti  Kulinární vlastnosti  Výživová hodnota  Hygienická hodnota

4 Třídy jakosti hovězího.I Jakostní třída svíčková, kýta, nízký roštěnec II. Jakostní třída plec, podplečí, vysoký roštěnec 1 III. Jakostní třídy žebra, pupek, hrudí, oháňka, veverka IV. Jakostní třída hlava, kližka, zákrčí

5 Dělení hovězí kýty 1. Kližka 2. Ořech 3. Vrchní šál 4. Spodní šál 5. Květová špička

6 DĚLENÍ HOVĚZÍ PLECE 1. Kližka 2. Husička 3. Kulatá plec 4. Velká plec 5–6. Loupaná plec a) řez pro kolínko b) chrupavčitá část lopatky

7

8 Správné označení hovězího masa Věková kategorie zvířete Stáří zvířete Registrační číslo kusu Číslo jatek Číslo bourárny Číslo posledního chovu Datum porážky Původ zvířete Vyšetření na BSE

9 Správné označení hovězího masa na etiketě 1. Věková kategorie zvířete - zvířata se podle stáří a pohlaví dělí do následujících kategorií: - mladý skot - zvíře bez ohledu na pohlaví, těžší než 150 kg, do 12 měsíců - mladý býk - nekastrovaný samec, od 12 do 24 měsíců - býk - dospělý nekastrovaný samec, nad 12 měsíců - jalovice - samice, která dosud neporodila tele, nad 12 měsíců - kráva - samice, která už měla tele (poznámka: maso z mladého býka je chutnější než maso z býka nebo krávy) 2. Stáří zvířete - pro spotřebitele velmi důležitá informace. Čím je kus starší, tím větší je riziko BSE. 3. Registrační číslo kusu - pod tímto číslem je zvíře evidováno celý život ( číslo se narodilo v družstvu Dolní Vilímeč.) 4. Číslo jatek - číslo, pod kterým je podnik registrován u veterinární správy. Znamená, že jeho provoz je schválen.

10 Správné označení hovězího masa na štítku 5. Číslo bourárny - číslo podniku, kde bylo zvíře rozbouráno, tedy rozděleno na menší části. 6. Číslo posledního chovu - místo, kde bylo zvíře před porážkou chováno. 7. Datum porážky - důležitá informace - příliš čerstvé maso (méně než 5 dní) není dobré, maso musí uzrát, optimální doba zrání je 10 dní. 8. Původ zvířete - země původu zvířete a země, ve které žilo a kde bylo poraženo. 9. Vyšetření na BSE - všechny kusy starší 30měsíců musí být ze zákona vyšetřeny na BSE. Vyšetření mladších kusů je dobrovolné.

11 Otázky a odpovědi 1. Kolik jakostí hovězího znáš?  4 druhy jakostí. 2. Kde najdeš husičku v základním dělení?  Na pleci. 3. Kde najde základní informace o mase zákazník?  Na etiketě – štítku.

12 Použité zdroje •http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove- maso/veprove.htmlhttp://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove- maso/veprove.html •http://www.farmaurekyorlice.cz/spravne-oznaceni-hoveziho- masa.htmhttp://www.farmaurekyorlice.cz/spravne-oznaceni-hoveziho- masa.htm •PIPEK,P.,Technologie masa I, 3.vyd. Praha:VŠCHT,1995.ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google