Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dělení, hovězí, maso, jakost, třídy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dělení, hovězí, maso, jakost, třídy."— Transkript prezentace:

1 DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dělení, hovězí, maso, jakost, třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice

2 JAKOSTNÍ TŘÍDY Hovězí maso dělíme do čtyř jakostních tříd Hovězí maso dělíme do čtyř jakostních tříd JAKOST MASA Základní charakteristiky Morfologická struktura chemické složení Fyzikální vlastnosti Biochemický stav Mikrobiální kontaminace Užitné vlastnosti Smyslové vlastnosti Technologické vlastnosti Kulinární vlastnosti Výživová hodnota Hygienická hodnota

3 I. Jakostní třída svíčková, kýta, nízký roštěnec II. Jakostní třída plec, podplečí, vysoký roštěnec 1 III. Jakostní třídy žebra, pupek, hrudí, oháňka, veverka IV. Jakostní třída hlava, kližka, zákrčí 1. http://www.toppotraviny.cz/hovezi-maso/hovezi-svickova-4-5-lbs-irsko http://www.toppotraviny.cz/hovezi-maso/hovezi-svickova-4-5-lbs-irsko

4 DĚLENÍ HOVĚZÍ KÝTY 1. Kližka 2. Ořech 3. Vrchní šál 4. Spodní šál 5. Květová špička http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2 http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2 http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2

5 DĚLENÍ HOVĚZÍ PLECE 1. Kližka 2. Husička 3. Kulatá plec 4. Velká plec 5 – 6. Loupaná plec http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2 http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2 http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2

6 DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA http://www.farmaurekyorlice.cz/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=0&func=viewcategory&id=28

7 http://www.dlabanecbrno.cz/serendipity/index.php?/archives/48-Deleni-hoveziho- masa.html http://www.dlabanecbrno.cz/serendipity/index.php?/archives/48-Deleni-hoveziho- masa.html http://www.dlabanecbrno.cz/serendipity/index.php?/archives/48-Deleni-hoveziho- masa.html http://www.dlabanecbrno.cz/serendipity/index.php?/archives/48-Deleni-hoveziho- masa.html

8 ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dělení, hovězí, maso, jakost, třídy."

Podobné prezentace


Reklamy Google