Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: telecí, maso, tržní části, droby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: telecí, maso, tržní části, droby."— Transkript prezentace:

1 TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: telecí, maso, tržní části, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice

2 JAKOST TELECÍHO MASA JAKOST MASA Základní charakteristiky Morfologická struktura chemické složení Fyzikální vlastnosti Biochemický stav Mikrobiální kontaminace Užitné vlastnosti Smyslové vlastnosti Technologické vlastnosti Kulinární vlastnosti Výživová hodnota Hygienická hodnota

3 JAKOSTNÍ TŘÍDY jakostní třída I. jakostní třída Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál 1. http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti 1. http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti

4 II. Jakostní třída a) telecí pečeně nebo pečeně s ledvinou a) telecí pečeně nebo pečeně s ledvinou 2. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-pecene-b-k-chlazena- vac.html 2. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-pecene-b-k-chlazena- vac.html

5 II. Jakostní třída b) telecí plec b) telecí plec 3. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/ 3. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/

6 II. Jakostní třída c) telecí hrudí c) telecí hrudí 4. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/ 4. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/

7 III. Jakostní třída a) telecí krk a) telecí krk 5. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/ 5. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/

8 III. Jakostní třída b) telecí karbanátek b) telecí karbanátek 6. http://www.masoturek.cz/masoturek/eshop/1-1-Maso/0/5/29-Teleci- karbanatek 6. http://www.masoturek.cz/masoturek/eshop/1-1-Maso/0/5/29-Teleci- karbanatek

9 III. Jakostní třída c) telecí kližka c) telecí kližka 7. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-klizka-s-kosti-mraz.html 7. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-klizka-s-kosti-mraz.html

10 III. Jakostní třída d) telecí koleno a pupek d) telecí koleno a pupek pupek pupek 8. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/ 8. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/

11 DĚLENÍ TELECÍHO MASA 10. http://vladahadrava.xf.cz/maso.html http://vladahadrava.xf.cz/maso.html

12 DĚLENÍ 1.kýta – velký ořech 9. krk 2.kýta – malý ořech 9a. karbanátek 3.kýta – vrchní šál 10. pupek 4.kýta – spodní šál 5. pečeně s ledvinou 6.plec 7. špička a střed hrudí 8.kolena

13 TELECÍ DROBY Patří sem: Telecí brzlík – růstová žláza 11. http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/maso/telecimaso.htm

14 TELECÍ DROBY Telecí srdce Telecí srdce 12. http://www.reklamnifotky.cz/fotka/veal-heart-appetite-background-pixmac- photo-84431188/000084431188

15 TELECÍ DROBY Dále jsem patří: plíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, játraplíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, játra

16 ZDROJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: telecí, maso, tržní části, droby."

Podobné prezentace


Reklamy Google