Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Druhy teplokrevných zvířat Jméno autora:Roman Rumler.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Druhy teplokrevných zvířat Jméno autora:Roman Rumler."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Druhy teplokrevných zvířat Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o druzích masa – hovězí, telecí, vepřový, skopový, jehněčí, kůzlečí, koňské, drůbež a zvěřina… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_281

2 Druhy masa z teplokrevných zvířat. Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina, ostatní organické hmoty se řadí mezi droby a ostatní využitelné části (krev, kosti, střeva) Obecné dělení jatečného masa.  hovězí - kráva, vůl, býk, jalovice;  telecí - z telat ve stáří asi 3 měsíce; obrázek č. 1  vepřové - vepř, prasnice, sele;  skopové - beran, ovce, skopec (vykastrovaný beran);  jehněčí - jehňata ve stáří 3 měsíce;  kozí - koza, kozel;  kůzlečí – kůzle;  koňské - kůň, klisna, valach, hříbě; obrázek č. 2 Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina, ostatní organické hmoty se řadí mezi droby a ostatní využitelné části (krev, kosti, střeva) Obecné dělení jatečného masa.  hovězí - kráva, vůl, býk, jalovice;  telecí - z telat ve stáří asi 3 měsíce; obrázek č. 1  vepřové - vepř, prasnice, sele;  skopové - beran, ovce, skopec (vykastrovaný beran);  jehněčí - jehňata ve stáří 3 měsíce;  kozí - koza, kozel;  kůzlečí – kůzle;  koňské - kůň, klisna, valach, hříbě; obrázek č. 2

3 Druhy masa z teplokrevných zvířat. Dělení drůbeže: hrabavá - kuře, slepice, kohout, krůta, krocan, kapoun - (vykastrovaný kohout); vodní - kachna, husa, husokachna; létavá - holub, holubice obrázek č. 3 Dělení zvěřiny: obrázek č. 4  vysoká srstnatá - jelen, srna, laň, srnec, kolouch  nízká srstnatá - zajíc a divoký králík  červená - medvěd, muflon, kamzík  černá - kanec, bachyně, podsvinče a) polní - bažant, koroptev, křepelka  pernatá b) lesní - tetřev, tetřívek c) vodní - divoká husa a kachna Dělení drůbeže: hrabavá - kuře, slepice, kohout, krůta, krocan, kapoun - (vykastrovaný kohout); vodní - kachna, husa, husokachna; létavá - holub, holubice obrázek č. 3 Dělení zvěřiny: obrázek č. 4  vysoká srstnatá - jelen, srna, laň, srnec, kolouch  nízká srstnatá - zajíc a divoký králík  červená - medvěd, muflon, kamzík  černá - kanec, bachyně, podsvinče a) polní - bažant, koroptev, křepelka  pernatá b) lesní - tetřev, tetřívek c) vodní - divoká husa a kachna

4 VY_32_INOVACE_NAV_281_pracovní_list 1. Doplň chybějící text. Masem rozumíme všechny ……………. části …………………...a ……………………. zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří ………………., ostatní organické hmoty se řadí mezi …………. a ostatní využitelné části (krev, kosti, střeva) 2. Přiřaď správné odpovědi k obecnému dělení jatečného masa. a) hovězí 1) kůň, klisna, valach, hříbě b) telecí 2) kráva, vůl, býk, jalovice c) vepřové 3) beran, ovce, skopec (vykastrovaný beran) d) skopové 4) jehňata ve stáří 3 měsíce e) jehněčí 5) vepř, prasnice, sele f) kozí 6) z telat ve stáří asi 3 měsíce g) koňské 7) koza, kozel, kůzle Správné odpovědi – a -, b -, c -, d -, e -, f -, g -, 3. Doplň příklady drůbeže. 4. Doplň příklady zvěřiny a) hrabavá - a) vysoká srstnatá - b) vodní - b) nízká srstnatá - c) létavá - c) červená - d) černá - e) pernatá lesní - pernatá polní - pernatá vodní -

5 VY_32_INOVACE_NAV_281_pracovní_list_řešení 1. Doplň chybějící text. Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina, ostatní organické hmoty se řadí mezi droby a ostatní využitelné části (krev, kosti, střeva) 2. Přiřaď správné odpovědi k obecnému dělení jatečného masa. a) hovězí 1) kůň, klisna, valach, hříbě b) telecí 2) kráva, vůl, býk, jalovice c) vepřové 3) beran, ovce, skopec (vykastrovaný beran) d) skopové 4) jehňata ve stáří 3 měsíce e) jehněčí 5) vepř, prasnice, sele f) kozí 6) z telat ve stáří asi 3 měsíce g) koňské 7) koza, kozel, kůzle Správné odpovědi – a - 2, b - 6, c - 5, d - 3, e - 4, f - 7, g - 1, 3. Doplň příklady drůbeže. 4. Doplň příklady zvěřiny a) hrabavá - kuře, slepice, kohout, a) vysoká srstnatá - jelen, srna, laň, srnec, kolouch b) vodní - kachna, husa, husokachna b) nízká srstnatá - zajíc a divoký králík c) létavá - holub, holubice, c) červená - medvěd, muflon, kamzík d) černá -kanec, bachyně, podsvinče e) pernatá - lesní - tetřev, tetřívek pernatá – vodní – divoká kachna, divoká husa pernatá - polní – bažant, koroptev, křepelka pernatá vodní -

6 Použité zdroje obrázek č. 1 obrázek č. 2 rok-prasete.html obrázek č. 3 title="Obrázky na profil, obrázky na lide.cz obrázek č 4 "http://bestpage.cz/" title="Obrázky na profil, obrázky na lide.cz„ obrázky staženy 10. září 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Druhy teplokrevných zvířat Jméno autora:Roman Rumler."

Podobné prezentace


Reklamy Google