Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: domácí zvířata a jejich mláďata Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámením s tématem Člověk a jeho svět – rozmanitost přírody hravou formou. Prezentace obsahuje jak výukovou část, tak i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS powerpoint

3 Ahoj kamarádi! Tak tu máme další společné vyprávění. Dnes si budeme povídat o zvířatech. Každá máma má své mládě. Lidská máma má malého človíčka, miminko, které postupně roste do dospělého člověka. A jak je to u zvířecích maminek? Pozorně poslouchejte a brzy se vše dozvíte.

4 Znáte všichni zvířátka?
Vodí sebou mláďátka. Kvočna vodí kuřata, fena zase štěňata. Kočky mají koťátka, krávy zase telátka. Ovečky si s jehňaty hrají na louce za vraty.

5 Podívej se na zvířátka na následujících obrázcích
Podívej se na zvířátka na následujících obrázcích. Klikni na ně a dozvíš se o nich více. Po kliknutí na fotoaparát objevíš, jak zvířátka opravdu vypadají.

6

7

8

9 KOČKA DOMÁCÍ Máte doma kočku? Určitě někteří z vás ano. A jestlipak o kočce něco víte? Do kočičí rodiny patří kocour, kočka a malá koťátka. Kočka domácí má pružné tělo, dobře přizpůsobené lovu, ostré zuby a drápy. Kočka má také dobrý zrak, sluch a čich. Doma často lidem pomáhá tím, že loví myši.

10

11 PES DOMÁCÍ Pes je šelma a říkáme o něm, že je „nejlepší přítel člověka“. Pes má velmi dobrý čich a sluch. Doma ho často chováme jako domácího mazlíčka. Psi také pomáhají lidem. Pomáhají záchranářům nebo nemocným lidem. Psí rodinu tvoří: pes, fena a malá štěňátka.

12

13 OVCE DOMÁCÍ Ovce domácí patří mezi hospodářská zvířata. Rodinu tvoří ovce, beran a malá jehňátka. Ovce nám dávají vlnu, maso a mléko. Z mléka se pak vyrábí ovčí sýry.

14

15 TUR DOMÁCÍ Tur domácí patří mezi hospodářská zvířata. Rodinu tvoří kráva, býk a tele. Chováme je pro maso a mléko. Z mléka se vyrábí sýry, tvaroh, máslo a jiné mléčné výrobky. V některých zemích je kráva posvátná.

16

17 HUSA DOMÁCÍ Samec husy se jmenuje houser, samice je husa a mláďata jsou housátka. Husu chováme pro maso a peří.

18 KACHNA DOMÁCÍ Kachny poznáme podle kolébavé chůze. Kachna má kratší nohy a krk než husa. Samec je kačer, samice kachna a mládě je kachně. Kachna si svou potravu shání ve vodě, je to dobrý plavec. Kachny chováme pro maso a peří.

19

20 KŮŇ Do rodiny koní patří hřebec, kobyla, hříbě. Kobyle, které se narodí hříbě, se říká klisna. Koně žijí ve stáji jsou společníkem člověka už od pradávna. Dříve pomáhali často lidem při práci v lese, při přepravě dříví z místa na místo.

21

22 KUR DOMÁCÍ Rodinu kura domácího tvoří slepice, kohout a malá kuřátka. Kur je zvíře, které chováme pro maso a vejce.

23

24 OSEL Osel je příbuzný koně. Pomáhá lidem podobně jako kůň. Živí se trávou a senem.

25 HOLUB Někteří lidé chovají doma holuby. Do rodiny patří holub, holubice a holoubátka. Holubi byli dříve využíváni jako poštovní holubi k nošení vzkazů.

26 KROCAN Krocan a krůta patří také mezi drůbež. Krůtu řadíme mezi ptáky, kteří neumí létat ani plavat. Do rodiny patří krůta, krocan a krůtě. Krůtu chováme pro maso.

27 PRASE DOMÁCÍ Samec se jmenuje kanec, samice je prasnice, mládě se nazývá sele. Prasata jsou všežravci, žerou zeleninu, zbytky jídla i maso. Prase chováme pro hospodářské využití - na maso, sádlo a kůži.

28

29 KOZA DOMÁCÍ Samici se říká koza, samec je kozel a mládě je kůzle. Koza má na hlavě rohy. Živí se trávou, senem, zeleninou a ovocem. Ráda okusuje kůru stromů. Koza nám dává mléko, ze kterého se vyrábí kozí sýry.

30

31 A jdeme plnit úkoly.

32 Spoj, kdo k sobě patří. koza kotě kráva tele fena štěně kočka kůzle

33 ovce jehně husa kachně klisna house hříbě kachna

34 Jaký z nich máme užitek? MLÉKO VEJCE MASO KŮŽE PEŘÍ VLNA X

35 Jaký z nich máme užitek? MLÉKO VEJCE MASO KŮŽE PEŘÍ VLNA

36 AHOJ PŘÍŠTĚ!!!

37 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google