Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Zavářky do polévek Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát vhodnost a přípravu zavářek do polévek ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_519

2 Zavářky do polévek  Tepelná úprava vařením  Použitými surovinami zvýšíme výživnost a sytivost polévek Zavářky - to jsou potraviny nebo výrobky, které se mohou vařit v polévce. Většinou vaříme zvlášť a vkládáme hotové do polévky aby nezakalili vývar, stálým přihříváním při expedici se zavářka rozvaří Zaváří se do vroucí osolené vody. Uchovávají se v misce ve vodě v chladničce. Nejsou určeny k dlouhému skladování. Lze používat polotovary – vlasové nudle, játrové knedlíčky Obilninová zavářka do polévky patří krupice, kroupy nebo krupky, rýže, pohanka a ovesné vločky

3 Zavářky do polévek  Nudle: vejce, hrubá mouka, voda  vypracovat tuhé těsto, vyválet na tenkou placku  nechat oschnout nakrájet na vlasové nebo široké nudle  zavařit do vroucí osolené vody  Strouhání: z nudlového těsta  nastrouhat a zavařit

4 Zavářky do polévek  Kapání: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit  Noky máslové: tuk + žloutky utřít, přimíchat hrubou mouku, sníh z bílků  krátce odpočinout, vykrajujeme noky lžičkou  zavařit ( záměna hrubé mouky za krupici = vídeňské krupicové noky

5 Zavářky do polévek  Noky z odpalovaného těsta  Vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku = odpalujeme dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + postupně vmícháme vejce  vykrajujeme noky a zaváříme  Záměna:  špenátové,  zeleninové,  šunkové,  petrželové   přidáme do těsta doplněk

6 Zavářky do polévek  Knedlíčky: Žemlové, slaninové, masové, játrové…. Játrové: hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme knedlíčky  zavařit Játrová rýže – hmotu – základ zavařit přes hrubé struhadlo Játrové noky – vykrajujeme lžičkou, zavaříme

7 VY_32_INOVACE_TPP_519_pracovní_list  Doplň názvy zavářek: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce = řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit – ______________; vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + vmícháme vejce  vykrajujeme a zaváříme – ____________________________; tuk + žloutky utřít + hr. mouku, sníh z bílků, krátce odpočinout, vykrajujeme lžičkou  zavařit – _____________________; hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme kuličky  zavařit – _________________________; zavařit krupici, kroupy, krupky, rýži, pohanku nebo ovesné vločky – ____________________________ ;

8 VY_32_INOVACE_TPP_519_pracovní_list_řešení  Doplň názvy zavářek: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce = řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit – KAPÁNÍ; vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + vmícháme vejce  vykrajujeme a zaváříme – NOKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA; tuk + žloutky utřít + hr. mouku, sníh z bílků, krátce odpočinout, vykrajujeme lžičkou  zavařit – MÁSLOVÉ NOKY; hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme kuličky  zavařit – JÁTROVÉ KNEDLÍČKY; zavařit krupici, kroupy, krupky, rýži, pohanku nebo ovesné vločky – ZAVÁŘKY Z OBILOVIN;

9 Použité zdroje Obrázky zavářek do polévek - 1%C5%99ek+do+pol%C3%A9vek&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4A DFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X& ei=jRZOUaP4IYT5sgb- 8oC4DA&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek."

Podobné prezentace


Reklamy Google