Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Hovězí maso přední – úprava pokrmů krájené na kostky Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů hovězích gulášů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/

2 HOVĚZÍ GULÁŠE

3 Charakteristika masa krájeného na kostky Připravujeme: 1. Guláše 2. Hovězí dušené v zelenině( kapusta,mrkev) 3. Hovězí maso dušené s přísadami (česnek, pepř) 4. Tokáně( maso na větší nudličky) Připravujeme: 1. Guláše 2. Hovězí dušené v zelenině( kapusta,mrkev) 3. Hovězí maso dušené s přísadami (česnek, pepř) 4. Tokáně( maso na větší nudličky)

4 Předběžná úprava Používáme: hovězí přední bez kosti – kližka, husička, krk, bok ww. commons wikimedia.cz Předběžná úprava: maso zbavíme šlach, blan, omyjeme, osušíme, krájíme na kostky (100g- 4x 25g, 1kg masa- 1kgcibule- větší množství – zahuštění) Tepelná úprava: dušení na příslušné základě Používáme: hovězí přední bez kosti – kližka, husička, krk, bok ww. commons wikimedia.cz Předběžná úprava: maso zbavíme šlach, blan, omyjeme, osušíme, krájíme na kostky (100g- 4x 25g, 1kg masa- 1kgcibule- větší množství – zahuštění) Tepelná úprava: dušení na příslušné základě

5 Technologický postup Předběžně upravené maso na kostky dáme na příslušný základ(cibulovo - paprikový základ)přidáme rajčatový protlak,sůl, pepř, česnek, orestujeme podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení maso podléváme.Půl hodiny před dokončením přidáme drcenou majoránku. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme hladkou moukou orestujeme, zalijeme vodou a provaříme asi ½ h. dokud nevystoupí na povrch tuk(glanc). Nakonec dochutíme solí, česnekem. Vhodná přílohy: Houskový knedlík, pečivo Předběžně upravené maso na kostky dáme na příslušný základ(cibulovo - paprikový základ)přidáme rajčatový protlak,sůl, pepř, česnek, orestujeme podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení maso podléváme.Půl hodiny před dokončením přidáme drcenou majoránku. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme hladkou moukou orestujeme, zalijeme vodou a provaříme asi ½ h. dokud nevystoupí na povrch tuk(glanc). Nakonec dochutíme solí, česnekem. Vhodná přílohy: Houskový knedlík, pečivo

6 Hovězí guláš Hovězí přední maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ) cibuli orestujeme do růžova, přidáme maso a pokračujeme v restování, přidáme mletou papriku, zpěníme, rajčatový protlak, sůl,kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka poklici odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu měkké maso vyjmeme a šťávu na něj přecedíme Vhodná přílohy: Houskový knedlík, pečivo Hovězí přední maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ) cibuli orestujeme do růžova, přidáme maso a pokračujeme v restování, přidáme mletou papriku, zpěníme, rajčatový protlak, sůl,kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka poklici odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu měkké maso vyjmeme a šťávu na něj přecedíme Vhodná přílohy: Houskový knedlík, pečivo

7 Hovězí guláš

8 Hovězí guláše Znojemský guláš Vídeňský guláš Maďarský guláš Karlovarský guláš, máslové noky Mexický guláš, rýže s hráškem Bratislavský guláš Hovězí maso na pepři Hovězí maso dušené v mrkvi Hovězí tokáň

9 Použité zdroje www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google