Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková."— Transkript prezentace:

1 TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice

2 CHARAKTERISTIKA TELECÍHO MASA  získáváme z mláďat ve věku 1 – 7 měsíců o hmotnosti od 70 – 160 kg  obsahuje až 73 % vody  barva masa je světle růžová, jemně vláknité  typická vůně po kyselině mléčné  nižší energetická hodnota, lepší stravitelnost  bouráme na půlky  nejlepší maso je z tří měsíčních kusů 

3 JAKOST JAKOST MASA Základní charakteristiky Morfologická struktura chemické složení Fyzikální vlastnosti Biochemický stav Mikrobiální kontaminace Užitné vlastnosti Smyslové vlastnosti Technologické vlastnosti Kulinární vlastnosti Výživová hodnota Hygienická hodnota

4 JAKOSTNÍ TŘÍDY TELECÍHO MASA I. Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál II. pečeně, pečeně s ledvinou, plec, hrudí III. krk, karbanátek, kližka, koleno, pupek

5 TRŽNÍ ČÁSTI 1.kýta bez / s kostí a kolenem

6 TRŽNÍ ČÁSTI 2. plec bez / s kostí a kolenem

7 TRŽNÍ ČÁSTI 3. pečeně s / bez ledviny

8 TRŽNÍ ČÁSTI 4. krk, karbanátek

9 ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google