Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola:"— Transkript prezentace:

1 VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice

2 Cizí pachy  nesprávné krmení podávaným před porážkou  podmínkami chovu  pohlavními orgány  dezinfekčními prostředky

3 Barevné skvrny  červené či modré barvy je to výsledek některých mikroorganizmů  maso je poživatelné pouze se souhlasem veterináře

4 Znečištění  je doprovázeno mikrobiální kontaminací  způsobeno neopatrnou manipulací na jatkách  při dopravě  při skladování  při manipulaci v před technologické úpravě

5 Osliznutí  jde o počátek hnití masa  nedochází ke změnám, ale na povrchu masa vznikají kolonie zárodků, které vytvářejí slizovitý povlak

6 Hloubková hniloba  projevuje se silným rozkladem tkání masa  maso je mazlavé  prostouplé plyny  barva šedivá až zelená  nepříjemný až odporný zápach  1  1.

7 Zapaření  vzniká nedostatečným vychlazením zvířete po usmrcení  projevuje se nakyslým zápachem  na řezu má kovově červenou barvu kolem kostí a cév  barva masa nazelenalá

8 Plesnivění  projevuje se býlími, zelenými či popelavými povlaky 2  typickým zápachem po plísni 3  2 mrtvi-skudci-117-/moje-penize.asp?c=A120712_165522_ln_domov_hm mrtvi-skudci-117-/moje-penize.asp?c=A120712_165522_ln_domov_hm mrtvi-skudci-117-/moje-penize.asp?c=A120712_165522_ln_domov_hm 3 potravinach html 3 potravinach htmlhttp://www.novesluzby.cz/zdravi-a-zdrava-vyziva.206/plisne-v- potravinach htmlhttp://www.novesluzby.cz/zdravi-a-zdrava-vyziva.206/plisne-v- potravinach html

9 Larvy a masařky  jsou bílé barvy a za den vyrostou o 4 cm 4  přenášejí choroboplodné zárodky  způsobují rozklad  vyskytují se v dutinách či pouzdrech 5  brouci-a-slunce-s-lidskym-telem-1mp- /tec_technika.aspx?c=A080610_170447_tec_technika_fur brouci-a-slunce-s-lidskym-telem-1mp- /tec_technika.aspx?c=A080610_170447_tec_technika_furhttp://obchod.acheta.cz/index.php?cPath=44_53&osCsid brouci-a-slunce-s-lidskym-telem-1mp- /tec_technika.aspx?c=A080610_170447_tec_technika_fur

10 Napadení masa cizopasníky  svalovec točený  Tasemnice 6  Boubel nakazeneho-svalovcem-stocenym.html nakazeneho-svalovcem-stocenym.htmlhttp://www.novinky.cz/ekonomika/ veterinari-po-letech-objevili-divocaka- nakazeneho-svalovcem-stocenym.html

11 Zdroje:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola:"

Podobné prezentace


Reklamy Google