Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezkyslíkaté kyseliny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezkyslíkaté kyseliny"— Transkript prezentace:

1 Bezkyslíkaté kyseliny

2 Vyčistit mosazný nebo měděný předmět
Co dokáže kyselina? Mosaz kyselina dusičná voda Vyčistit mosazný nebo měděný předmět

3 Úkol 1: Co už znáš o kyselinách:
a/ Doplň text: Kyseliny jsou většinou tříprvkové sloučeniny …… kyslíku a vodíku. Jen málo kyselin je dvouprvkových, složených z …… a …… . b/ Vyber ze sloučenin kyseliny: Fe(OH)3, HCl, NaOH, K2O, SCl4, PbS, AlCl3, H2O, HClO3, Ca(OH)2, HIO4, H3PO4.

4 Řešení úkolu 1 a/ Kyseliny jsou většinou tříprvkové
sloučeniny nekovu, kyslíku a vodíku. Jen málo kyselin je dvouprvkových, složených z nekovu a vodíku. b/ HCl, HClO3, HIO4, H3PO4

5 Bezkyslíkaté kyseliny
+ Jsou dvouprvkové sloučeniny nekovu (nejčastěji halogenu nebo síry) a vodíku. Halogeny a síra se dobře slučují s vodíkem za vzniku halogenovodíků a sulfanu, které se rozpouští ve vodě na kyseliny Úkol 2: Podle obrázku napiš rovnici slučování chlóru s vodíkem:

6 Řešení úkolu 2 Cl2 + H2 → 2 HCl

7 Halogenovodíkové kyseliny
F Br I H Úkol 3: Podle obrázků doplň text: Mezi halogenovodíkové kyseliny patří kyselina …………., , …………. a ………… . Kyseliny dokazujeme indikátorem …….. nebo univerzálním …………. papírkem.

8 Řešení úkolu 3 Úkol 3: Podle obrázků doplň text:
Mezi halogenovodíkové kyseliny patří kyselina chlorovodíková, fluorovodíková, bromovodíková a jodovodíková. Kyseliny dokazujeme indikátorem lakmusem nebo univerzálním indikátorovým papírkem.

9 Ionizace kyselin, bezpečnost při práci s kyselinami
Kyseliny se ve vodném roztoku štěpí (ionizují) na ionty vodíku a zbytku kyseliny (HCl → H+ + Cl-). Vodíkové kationty způsobují kyselost kyselin. Kyseliny jsou žíraviny a při práci s nimi musíme používat ochranný oděv a gumové rukavice. Úkol 4: Jak postupujeme při ředění kyselin? Jaká je první pomoc při zasažení kyselinou?

10 Řešení úkolu 4: Při ředění kyselin naléváme kyselinu do
vody, nikdy naopak. Při zasažení kyselinou omýváme postižené místo proudem studené vody.

11 Vlastnosti kyseliny chlorovodíkové
1 2 3 4 Elektrolýza roztoku HCl Reakce zinku s HCl Úkol 5: Doplň podle obrázků a videoklipu chybějící slova: Kyselina chlorovodíková se prodává v obchodě (2) pod názvem ….. jako 37% roztok. Na vzduchu …. a navlhčený modrý lakmusový papírek (3)…….. . Reaguje se Zn (1) za vzniku …… . Roztoky kyselin vedou ………. proud (4). V lidském ……. je její 0,3% roztok, kde pomáhá při……. potravy.

12 Řešení úkolu 5: Solná, dýmá, zčervená, vodíku, elektrický,
žaludku, trávení.

13 Veškeré použité obrázky a videoklip pochází z vikimedia commons nebo z vlastních zdrojů.
mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Bezkyslíkaté kyseliny"

Podobné prezentace


Reklamy Google