Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze."— Transkript prezentace:

1 Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze jednou z nich. Úvodem budeme hledat odpovědi na tyto otázky: 1)Jak soli vznikají? 2)Jaké mají složení a vlastnosti? Soli

2 SOLI

3

4 Jedním ze způsobů, jak mohou vznikat soli, je NEUTRALIZACE. https://www.youtube.com/watch?v=0EMp_20-fUQ

5 Neutralizace Neutralizace je reakce kyselin s hydroxidy, při které vzniká sůl a voda. KYSELINA + HYDROXID SŮL + VODA např: HCl + KOH → KCl + H 2 O HCl + NaOH → NaCl + H 2 O H 2 SO 4 + Ca(OH) 2 → CaSO 4 + 2H 2 O Kyselé roztoky lze neutralizovat zásaditými a naopak zásadité roztoky kyselými. Na tomto principu je založena 1.pomoc při zasažení kyselinou nebo hydroxidem.

6 Podstatou neutralizace je reakce vodíkových kationtů s hydroxidovými anionty, při které vzniká voda a uvolňuje se teplo. H + Cl - + Na + (OH) - → NaCl + H 2 O H 2 SO Ca 2+ (OH) 2 → Ca SO H 2 O síran vápenatý Soli vznikají sloučením kationtů kovů s anionty kyselin. +-

7 Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů a aniontů kyselin. Soli mohou vznikat různými způsoby: - neutralizací (tj. reakcí kyseliny a hydroxidu) - slučováním kovu a nekovu - reakcí kovu s kyselinou - reakcí oxidu kovu s oxidem nekovu - reakcí kyselinotvorného oxidu s hydroxidem - reakcí zásadotvorného oxidu s kyselinou - reakcí dvou solí

8 Vlastnosti solí Soli mají mnoho společných vlastností. Většina solí: - se v přírodě vyskytuje v podobě pevné krystalické látky - má krystaly složené z iontů (velmi pevná iontová vazba) - má vysokou teplotu tání i varu - v pevném stavu nevedou elektrický proud - v roztoku nebo tavenině vedou elektrický proud (volně pohyblivé ionty) Uvedené vlastnosti však neplatí pro všechny soli v plném rozsahu!


Stáhnout ppt "Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze."

Podobné prezentace


Reklamy Google