Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný."— Transkript prezentace:

1 Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný je pouze jednou z nich. Úvodem budeme hledat odpovědi na tyto otázky: Jak soli vznikají? Jaké mají složení a vlastnosti?

2 SOLI

3 SOLI

4 Jedním ze způsobů, jak mohou vznikat soli, je NEUTRALIZACE.

5 Neutralizace Neutralizace je reakce kyselin s hydroxidy, při které
vzniká sůl a voda. KYSELINA HYDROXID SŮL VODA např: HCl KOH → KCl H2O HCl NaOH → NaCl H2O H2SO Ca(OH)2 → CaSO H2O Kyselé roztoky lze neutralizovat zásaditými a naopak zásadité roztoky kyselými. Na tomto principu je založena 1.pomoc při zasažení kyselinou nebo hydroxidem.

6 H+ Cl- + Na+ (OH)- → NaCl + H2O
Podstatou neutralizace je reakce vodíkových kationtů s hydroxidovými anionty, při které vzniká voda a uvolňuje se teplo. H+ Cl Na+ (OH)- → NaCl H2O H2 SO Ca2+(OH)2 → Ca SO H2O síran vápenatý Soli vznikají sloučením kationtů kovů s anionty kyselin. + -

7 Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů a aniontů kyselin.
Soli mohou vznikat různými způsoby: - neutralizací (tj. reakcí kyseliny a hydroxidu) - slučováním kovu a nekovu - reakcí kovu s kyselinou - reakcí oxidu kovu s oxidem nekovu - reakcí kyselinotvorného oxidu s hydroxidem - reakcí zásadotvorného oxidu s kyselinou - reakcí dvou solí

8 Vlastnosti solí Soli mají mnoho společných vlastností. Většina solí: - se v přírodě vyskytuje v podobě pevné krystalické látky - má krystaly složené z iontů (velmi pevná iontová vazba) - má vysokou teplotu tání i varu - v pevném stavu nevedou elektrický proud - v roztoku nebo tavenině vedou elektrický proud (volně pohyblivé ionty) Uvedené vlastnosti však neplatí pro všechny soli v plném rozsahu!


Stáhnout ppt "Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný."

Podobné prezentace


Reklamy Google