Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček."— Transkript prezentace:

1 Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.

2 Hlavu i kolena je nutno v předběžné přípravě důkladně očistit a omýt
Hlavu i kolena je nutno v předběžné přípravě důkladně očistit a omýt. Vkládáme vždy do vařící vody a poté necháme pomalu táhnout. Vaříme se solí, celým pepřem a očištěnou cibulí.

3 Vepřová ovarová hlava hlavu důkladně očistíme, opláchneme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme pepř, rozkrájenou cibulí a dáme vařit do měkka. Poté hlavu vyjmeme a vykostíme. Porcujeme tak, aby každá porce obsahovala stejné kousky masa.

4 Vepřové ovarové koleno
kolena důkladně očistíme, opálíme, opláchneme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme pepř, rozkrájenou cibulí a dáme vařit do měkka. Poté kolena vyjmeme a vykostíme. Porcujeme před expedicí přes vlákna.

5 Vepřový ovarový bůček bůček důkladně očistíme, opláchneme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme pepř, rozkrájenou cibulí a dáme vařit do měkka.

6 Dušení vepřového masa K dušení  nejčastěji používáme maso z plecka, kýty, pečeně, bůčku a kolen

7 Maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg nebo na plátky, žebírka nebo na kostky. Používáme základy pod masa nebo můžeme dusit v zelenině (květák, kapusta). Dále maso můžeme špikovat, rolovat nebo plnit.

8 Vepřové maso dušené na kmíně
kousky udušeného masa v nahnědlé hustší omáčce s chutí po kmínu, maso má typickou vůni a chuť a je přiměřeně měkké a křehké.

9 Rizoto z vepřového masa
porce rizota posypaná strouhaným sýrem. Pokrm je mírně sypký, maso i rýže jsou přiměřeně měkké, mají typickou vůni a chuť po použitých surovinách a přísadách.

10 Vepřová plec dušená na paprice
jeden až dva plátky dušeného vepřového masa ukrojeného přes vlákno, je šťavnaté, přiměřeně měkké, přelité narůžovělou paprikovou omáčkou, omáčka je hustší,  má charakteristickou chuť a vůni po použitých surovinách.

11 Pivovarský tokáň kousky dušeného na hrubší nudle nakrájeného bůčku, na povrchu posypaná strouhaným sýrem a zel. petrželkou, maso je prorostlé, kořeněné a přiměřeně měkké. Šťáva je zahuštěná strouhankou a ochucená pivem.

12

13 Pečení vepřového masa pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso buďto částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme svážeme motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem  a česnekem

14 Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem
Maso pečeme na nasekaných kostech a podlité vodou nebo vývarem. Při pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme. Průběžně maso podléváme výpekem. Maso s kůží solíme pouze na straně bez kůže, otočíme kůží dolů a v průběhu pečení, po jejím změknutí, maso otočíme a měkkou kůží opatrně nakrájíme, řezy nesmí jít do masa. Přebytečný tuk  odebíráme v průběhu pečení.

15 Příprava šťávy

16 výpek necháme částečně vychladnout, odebereme přebytečný tuk, vyrestujeme do tuku a zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem, důkladně provaříme a přecedíme. Pokud připravujeme větší množství šťávy, můžeme do výpeku přidat menší množství rajčatového protlaku.

17


Stáhnout ppt "Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček."

Podobné prezentace


Reklamy Google