Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hovězí guláš Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hovězí guláš Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94."— Transkript prezentace:

1 Hovězí guláš Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94

2 2 Hovězí guláš - kalkulace Číslo receptury: Hmotnost na 10 porcí v g Hmotnost na 3 porce v g Použité suroviny:HrubáČistáHrubáČistá hovězí maso přední b.k tuk cibule paprika mletá30 99 sůl30 99 rajčatový protlak50 15 pepř mletý110,3 kmín220,6 voda pitná mouka hladká80 24 česnek10932,7 majoránka110,3 Hmotnost hotového výrobku ,9

3 3 Opakování učiva 1. Jak předběžně připravujeme hovězí maso? 2. Vyjmenuj základní tepelné úpravy. 3. Popiš dušení. 4. Jaké druhy základů znáš? 5. Popiš přípravu paprikového základu. 6. Čím zahušťujeme pokrmy?

4 4 Technologický postup Opláchnuté maso nakrájíme na kostky - kousky přibližně po 25 g. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na tuku dorůžova, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Potom přidáme mletou papriku, krátce osmahneme, přidáme sůl, rajčatový protlak, pepř, kmín, mírně podlijeme vodou a dusíme pod poklicí za občasného promíchání. Když je maso částečně měkké, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, za stálého míchání ji zasmažíme a podlijeme teplou vodou. Pak přidáme utřený česnek a majoránku a maso zvolna dusíme za občasného promíchání doměkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku na ně přecedíme. Hotový guláš podle potřeby přisolíme a znovu krátce povaříme.

5 5 Charakteristika hotového pokrmu 3 kousky dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké. Omáčka má typickou vůni a chuť po použitých surovinách.

6 6 Suroviny k přípravě

7 7 Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku dorůžova.

8 8 Vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme.

9 9 Přidáme mletou papriku, krátce osmahneme.

10 10 Přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou, přidáme sůl, pepř a kmín a dusíme pod poklicí za občasného promíchání.

11 11 Když je maso částečně měkké, vydusíme šťávu na tuk a zaprášíme ji prosátou moukou.

12 12 Přidáme utřený česnek a majoránku a maso zvolna dusíme za občasného promíchání téměř doměkka.

13 13 Měkké maso vyjmeme a omáčku na ně přecedíme.

14 14 Hotový guláš zdegustujeme, podle potřeby přisolíme a znovu krátce povaříme.

15 15 Jedna porce guláše váží 182 g, z toho 62 g masa - 4 kousky Vhodné přílohy: * knedlíky houskové, bramborové, karlovarské bramborové, karlovarské * různě upravené brambory * různě upravená rýže * těstoviny

16 16 Postup ve zkratce 1. osmahnout cibulku dorůžova 2. orestovat maso 3. přidat papriku, rajčatový protlak 4. zalít vodou, sůl, pepř → dusit 5. vysmahnout, zaprášit moukou → zasmažit 6. zalít vodou, přidat majoránku, česnek → dusit 7. maso vyjmeme, omáčku přecedíme 8. dochutíme, povaříme, podáváme.

17 17 Kontrolní otázky 1. Jaký základ používáme na přípravu hovězího guláše? 2. Jaké maso používáme k přípravě hovězího guláše? 3. Kolik kostek masa obsahuje jedna porce? 4. Vyjmenuj suroviny pro přípravu. 5. Zopakuj stručně postup

18 18 Bezpečnost při práci při krájení masa si prkénko podložíme vlhkou utěrkou, aby nám neklouzalo; při krájení masa si prkénko podložíme vlhkou utěrkou, aby nám neklouzalo; nebavíme se s kolegou, věnujeme se pouze krájení; nebavíme se s kolegou, věnujeme se pouze krájení; používáme ostrý velký nůž; používáme ostrý velký nůž; při zapalování plynového hořáku si nejprve zapálíme zápalku a teprve pak pustíme plyn; při zapalování plynového hořáku si nejprve zapálíme zápalku a teprve pak pustíme plyn; dbáme zvýšené opatrnosti při cezení omáčky. Tekutinu lijeme zásadně směrem od sebe a tak, aby se kastrol nedotýkal cedníku. dbáme zvýšené opatrnosti při cezení omáčky. Tekutinu lijeme zásadně směrem od sebe a tak, aby se kastrol nedotýkal cedníku.


Stáhnout ppt "Hovězí guláš Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94."

Podobné prezentace


Reklamy Google