Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.16 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Vepřové kostky s rýží Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky názorně s pracovním postupem při přípravě masitého pokrmu s přílohou. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům při přípravě pokrmů méně zkušeným, práce ve skupinách vede k rozvoji komunikativních a kooperativních kompetencí žáků. Využito SP-PP 6.A 25.4.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická

2 Vepřové kostky s rýží Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník

3 Potřebujeme suroviny 1: Na vepřové kostky: 500 g vepřové plece bez kosti 1 velká sterilovaná okurka 1 nožička párku (nebo 50 g šunky) 100 g bílého tuku (Omega, Iva) 2 lžíce hladké mouky 1 cibule 2 vejce Sůl, mletý pepř

4 Potřebujeme suroviny 2: Na šťávu k přidání do omáčky: Šťáva k vepřovému masu : 2 kostky Pozor na výrobce! Maggi + 250 ml vody Vitana + 500 ml vody

5 Potřebujeme suroviny 3: Na dušenou rýži: 200 g rýže 50 g bílého tuku (nebo oleje) Sůl Půl menší cibule 7 kousků hřebíčku (= koření)

6 Potřebujeme pomůcky 1: Na přípravu: Prkénko na krájení Malý nůž na loupání Ostrý nůž na krájení

7 Potřebujeme pomůcky 2: Na tepelnou úpravu: 2x kastrol s poklicí Odměrku Dřevěnou obracečku

8 Potřebujeme pomůcky 3: Menší kastrolek a pokličku Lžíci, odměrku a kráječ na vejce

9 Pracovní postup 1: Cibuli oloupeme. Na prkénku nakrájíme nadrobno.

10 Pracovní postup 2: Příprava přísad: Šunku nakrájíme na kostičky‚ (párek na plátky). Sterilovanou okurku nakrájíme na malé kostičky.

11 Pracovní postup 3: Příprava masa: Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 3 cm (nebo koupíme polotovar = už nakrájené kostky ).

12 Pracovní postup 4: Vaření vajec: V kastrolu uvedeme do varu vodu. Přidáme lžičku soli. Po lžíci spustíme vejce. Přikryjeme pokličkou. Znovu uvedeme do varu.

13 Pracovní postup 5: Vaříme 10 minut Slijeme horkou a zalijeme studenou vodou

14 Pracovní postup 5: Přísady máme připravené. Do vroucí vody vhodíme 2 kostky šťávy k vepřovému masu, vaříme 2 min.

15 Pracovní postup 6: Použijeme rysky na obalu a odkrojíme 100g tuku. Rozpálíme v kastrolu.

16 Pracovní postup 7: Na tuku zpěníme cibuli. Vhodíme maso, osolíme, opepříme, mícháme, aby se osmahlo ze všech stran.

17 Pracovní postup 8: Maso zbarvené dohněda vybereme na talíř a do zbylého tuku přidáme mouku. Za stálého míchání osmahneme do zlatavé barvy.

18 Pracovní postup 9: Uvařená oloupaná vejce nakrájíme kráječem na kostičky. Do osmažené směsi vlijeme uvařenou šťávu k vepřovému masu a ¼ ( ½ ) l horké vody, rozmícháme, uvedeme do varu, přidáme maso, vejce, okurky, šunku.

19 Pracovní postup 10: Maso přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut dusit. Občas zamícháme. Zatím připravíme rýži a 1 a ½ lžičky soli. Přebereme rýži od nečistot a na sítu propláchneme vodou.

20 Pracovní postup 11: V kastrolu rozpálíme 50 g tuku a přisypeme rýži. Přidáme sůl a zlehka osmahneme.

21 Pracovní postup 12: Rýži zalijeme 400 ml vody. Do oloupané půlky cibule zapícháme hřebíčky, vložíme k rýži. Přikryjeme poličkou a přivedeme k varu.

22 Pracovní postup 13: Pak zmírníme příkon ploténky na třetinu výkonu a dusíme 15 min. Pak vypneme ploténku a necháme ještě 5 min stát. Hotová rýže je měkká a sypká. Cibuli odstraníme.

23 Pracovní postup 14: Dokončení: Než se nám oba pokrmy dodusí, prostřeme na stůl ubrus, příbory a sklenici s vhodným nápojem. Po 15 minutách dušení jednu kostku masa vyjmeme, rozkrojíme a ochutnáme, zda je maso měkké. Ochutnáme i omáčku, podle potřeby dosolíme.

24 Pracovní postup 15: Servírování: Porci rýže dáme na talíř, doplníme masem a omáčkou se směsí přísad. Podáváme na stůl.

25 Otázky: 1.Který nůž je lepší na loupání a který na krájení cibule (větší – malý)? 2.Proč se do vody na vaření vajec dává sůl? 3.Proč se uvařená vejce zalévají studenou vodou? 4.Proč se musí rýže přebírat? 5.Kolik přidáme navíc vody, když máme šťávu k vepřovému masu výrobce Maggi a kolik, když máme značku Vitana? 6.Máme při dušení rýže zvedat pokličku? Proč? 7.Hodilo by se k tomuto jídlu podávat zeleninový salát nebo kompot?

26 Odpovědi: 1.Na loupání je vhodný menší nůž, na krájení větší. 2.Sůl se při vaření vajec do vody přidává, aby vejce nepraskla. 3.Uvařená vejce zalijeme studenou vodou, aby šla lépe oloupat. 4.Rýži přebíráme, abychom odstranili drobné nečistoty, vadná zrna a kaménky. 5.Použijeme-li Maggi, jsou 2 kostky na ¼ l vody šťávy, přidáme do omáčky navíc ½ l, u Vitany naopak, v obou případech použijeme do omáčky celkem ¾ l vody. 6.Při dušení rýže pokličku nezvedáme, aby neunikla pára z tekutiny. Potřebujeme, aby se vsákla do rýže. 7.K tomuto jídlu se ani salát ani kompot nehodí, ty připojujeme k jídlům bez omáčky.

27 Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."

Podobné prezentace


Reklamy Google