Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325."— Transkript prezentace:

1 Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325

2 2 Maminčino kuře Číslo receptury: Hmotnost na 10 porcí v g Hmotnost na 3 porce v g Použité suroviny:HrubáČistáHrubáČistá hovězí maso zadní párky jemné150148,54544,55 sůl30 99 pepř mletý110,3 cibule tuk paprika mletá15 4,5 voda pitná mouka hladká máslo50 15 mléko konzumní smetana 12% Hmotnost hotového výrobku 2814,5 844,35

3 3 Opakování učiva 1. Předběžná příprava drůbeže. 2. Předběžná příprava hub. 3. Jak vaříme těstoviny? 4. Jaká zásada platí pro tepelnou úpravu vnitřností?

4 4 Technologický postup Očištěné porce kuřete osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu nakrájenou na kostičky. Zalijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy. Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat. Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme. Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami. Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.

5 5 Charakteristika hotového pokrmu Porce dozlatova upečeného kuřete s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými vepřovými játry a na plátky krájenými žampióny.

6 6 Suroviny k přípravě Suroviny k přípravě

7 7 Předběžná příprava žampiony oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky žampiony oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky porce kuřete očistíme, opláchneme porce kuřete očistíme, opláchneme játra nakrájíme na malé kostičky játra nakrájíme na malé kostičky cibuli nakrájíme na plátky cibuli nakrájíme na plátky uvaříme těstoviny uvaříme těstoviny

8 8 Porce kuřete osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu, zalijeme trochou vody.

9 9 Za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy.

10 10 Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat.

11 11 Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme.

12 12 Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami.

13 13 Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.

14 14 Jedna porce váží 450 g, z toho 150 g kuřete.

15 15 Postup ve zkratce 1. Předběžná příprava – snímek č Porce kuřat osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo, slaninu a mírně podlijeme vodou. 3. Upečeme dozlatova za občasného přelévání výpekem a vyjmeme ze šťávy. 4. Do pekáče s výpekem vsypeme uvařené těstoviny. 5. Cibulku zpěníme na tuku, přidáme vepřová játra, orestujeme, přidáme žampiony a podusíme. 6. Směs smícháme s těstovinami, na ně položíme porce kuřete a krátce zapečeme.

16 16 Otázky k zopakování 1. Vyjmenuj suroviny potřebné k přípravě maminčina kuřete. 2. Z jakých surovin připravíme směs, kterou pak vmícháme do těstovin? do těstovin? 3. Řekni postup přípravy směsi. 4. Kolik váží jedna porce? 5. Zopakuj postup ve zkratce.

17 17 Bezpečnost při práci 1. Při krájení masa si prkénko podložíme vlhkou utěrkou, aby nám neklouzalo. 2. Nůž neseme zásadně špičkou dolů. 3. Při krájení se nebavíme s kolegou, dbáme zvýšené opatrnosti. 4. Používáme velký ostrý nůž. 5. Při zapalování plynového hořáku si nejprve zapálíme zápalku a teprve pak pustíme plyn. 6. Dbáme zvýšené opatrnosti při cezení těstovin. Pozor na páru, která stoupá z horké vody. Nebezpečí opaření! 7. Mokrou podlahu okamžitě vytřeme dosucha. 8. Z pečící trouby vyndáváme kastrol v chňapkách - pálí !


Stáhnout ppt "Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325."

Podobné prezentace


Reklamy Google