Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák zdůvodní význam chráněných částí přírody z hlediska regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 9.9.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Paní hora Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_270, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU PANÍ HORA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Kopec s názvem Paní hora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 U vesnice Skalička je kopec, který se jmenuje Paní hora. Kdysi v dávných dobách vypukla ve Skaličce jakási zlá epidemie. Nikdo už neví, jaká to byla nemoc, ale nikdo si s nemocí nevěděl rady a mnoho lidí na ni zemřelo. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Každý radil něco jiného. V dalekém okolí už nebyla bylina, kterou by ve Skaličce nevyzkoušeli. Podle pověsti šla nějaká mladá žena ze Skaličky sbírat byliny do lesa. Zjevila se jí bílá paní a poradila jí, aby ve vesnici vybrali nejhodnějšího člověka a ten ať se Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 vypraví na Paní horu, že prý tam pomoc najde. Ve Skaličce rozhodli, že žena je vždy hodnější než muž. Proto pro pomoc půjde žena. Ale která? Všechny si myslely, že jsou nejhodnější. Jednalo se, která půjde. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Zatím se jedna žena nenápadně vytratila do lesa. Sotva vkročila na horu, uslyšela zpěv: „Bedrníčku bedrný, jaký jsi ty peprný, kdyby tebe lidé měli, dávno by již nestonali!“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Žena pozorně poslouchala a slova si opakovala. Bedrníček? Kdepak asi roste a jak vypadá? Ráno se znova vydala na horu a skutečně našla neznámou rostlinu. „Snad je to ten bedrník!“ A doopravdy byl. Lidé z něj navařili odvar. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Účinkoval výborně. Lidé ho pili a brzy se uzdravili. Zlá nemoc byla zažehnána. Tak vypráví pověst, jak místním pomohla Paní hora. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Paní hora se rozkládá od Malhostovic ke Skaličce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Pohled ze silnice před Skaličkou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Na konci Skaličky směrem na Lažany Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Paní hora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14

15 Odpověz na otázky: 1. Jak se pověst jmenuje? 2. Které vesnice se týká? 3. Jak se jmenuje kopec, o kterém pověst hovoří? 4. Co se ve vesnici stalo, proč hledali lidé pomoc? 5. Kdo a kde našel pomoc? 6. Jak se jmenovala rostlina, která lidem pomohla? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 23.10.2011 Mapa Skalička a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.517826&y=49.355247&z=12&c=27-28-65- t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička."

Podobné prezentace


Reklamy Google