Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst převypráví. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák pracuje s časovými údaji, vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody a kultury a jednoduše posoudí jejich význam. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 13.11.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Poklad v Lesní horce Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_271, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU POKLAD V LESNÍ HORCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Lesní horka je zalesněná stráň, kterou najdeme u Čebína. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 A právě o Lesní horce vypráví asi nejznámější čebínská pověst. V dávných dobách žil na jednom čebínském statku bohatý sedlák. Byly špatné válečné časy a sedlák se bál o svoje nastřádané peníze. Vyhlédl si příhodné místo v Lesní horce a nádobu s penězi tam zakopal. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Listnaté stromy v Lesní horce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Zaklel prý i černého ptáčka, který kolem místa poletoval. „ Ptáčku, přidávat dovol, ubírat nedej!“ A ptáček podle pověsti všechny lidi z tohoto místa vždy odlákal. Sedlák si ještě označil místo pokladu. Prořízl jeden bukový proutek a druhý vedle jím protáhl. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Nikdo neví, co se sedlákem stalo, ale poklad prý určitě zůstal v zemi. Potomci sedláka zakopaný poklad mockrát hledali, ale marně. Jen černý pták na udávaném místě poletoval. Po mnoha a mnoha letech obec les rozprodala a lidé stromy vykáceli. Do jednoho statku v Čebíně přivezli fůru dřeva a haluzí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Mezi nimi našli dva kusy buku křížem srostlé. Hned si vzpomněli na starou pověst. Srostlé kusy vzali a šli do Lesní horky. Vyzkoušeli je ke všem bukovým pařezům, ale k žádnému se srostlé buky nehodily. A tak je nádoba s penězi v Lesní horce zakopaná dodnes. A čeká na svého nálezce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Lesní horka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Lesní horka, vpravo část Čebína Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Podzim v Lesní horce Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Pod Lesní horkou Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13

14 Odpověz na otázky: 1.Jak se jmenuje zalesněná stráň, o které pověst mluví? 2.V blízkosti které vesnice se stráň nachází? 3.Jaký poklad tam má být ukrytý? 4.Kdo ho ukryl? 5.Jak bylo místo pokladu označeno? 6.Co se stalo po mnoha letech? 7.Převyprávěj krátce celou pověst. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv PhDr. Bohumily Fillové, pořízený dne 5.11.2011 Mapa Čebín a okolí - autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.494792&y=49.307691&z=11&d=muni_6235_1&t =s&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí."

Podobné prezentace


Reklamy Google