Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení svatého kříže v Drásově. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák pracuje s časovými údaji, vyhledá typické regionální zvláštnosti. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku25.9.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – O kostelní věži Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_274, 14. sada, Vlastivěda

2 O KOSTELNÍ VĚŽI POVĚSTI Z REGIONU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Kostel v Drásově Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Na drásovské kostelní věži hlídal ponocný celou noc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Tomu prý se stala následující příhoda: Jednou pozoroval okenicí kout sebevrahů u kostnice. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 O půlnoci uviděl, jak se otevřel hrob, vyšel z něj umrlec, sundal si košili, položil ji na hrob a odešel směrem do vsi. Ponocný čekal co bude dál. Nebožtík se vrátil, až když kohout oznamoval kokrháním nový den. Oblékl si košili, hrob se otevřel a duch zmizel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Okolo kostela dříve býval hřbitov. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 To se opakovalo po několik dnů. Jednou to ponocnému nedalo, když duch o půlnoci vystoupil z hrobu a odešel do vsi, slezl z věže, sebral košili a zamknul se ve zvonici. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Ponocný si stoupnul k okenici a čekal, co bude dál. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 O půl jedné se mrtvý vrátil a začal hledat košili. A hned šel pod okenici a volal: „ Ty tam nahoře, dej mi košili!“ Ponocný mu podal provaz a povídá: „Vylez si pro ni!“ Umrlec lezl a jak se dostal doprostřed, zvon sám od sebe zazvonil a umrlec spadl. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11

12 To se opakovalo třikrát. Konečně zakokrhal kohout, umrlec spadl dolů se slovy: „Zaplať Pán Bůh, tys mě vysvobodil!“ „Mnoho let jsem nemohl nalézt pokoj.“ Na místě, kde stál, zbyla jen hromádka popela. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Také o největším zvonu Svatého Kříže v drásovském kostele koluje pověst: Má-li někdo umřít, po zvonění sám sebou udeří, po zastavení jednou nebo dvakrát. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14

15

16 Odpověz na otázky: 1.Jak se pověst jmenuje? 2.Ke které vesnici se vztahuje? 3.Krátce pověst převyprávěj. 4.Co si pamatuješ o zvonu? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17 Použité zdroje: • BEDNÁŘ, J. Paměti obce Drásova. Vlastním nákladem. Brno : Typos, 1932. • FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. • Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 29.10.2011 Mapa Drásov a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.427163&y=49.351580&z=11&c=27-28-65-t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google