Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Spalovací motory Přírodověda 5. ročník VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda ANOTACE  Soubor slouží k výkladu učiva o spalovacích motorech. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák dokáže vysvětlit základní pojmy a využití spalovacích motorů, jednoduše zakreslit a vysvětlit 4 doby jejich práce. Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5.ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a jeho svět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 SPALOVACÍ MOTORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 V 18. století byl sestrojen parní stroj.
O mnoho let později byl u dopravních prostředků parní stroj nahrazen spalovacími motory. Palivem je benzín nebo nafta. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Základem činnosti benzínového motoru je jeho pracovní cyklus,
který se skládá ze 4 fází: sání stlačování (komprese) rozpínání - výbuch ( expanze) výfuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Píst nasává benzín a vzduch.
1.Sání Píst nasává benzín a vzduch. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Píst stlačuje palivovou směs.
2. Stlačení Píst stlačuje palivovou směs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Stlačená směs je zažehnuta jiskrou elektrické svíčky.
3. rozpínání – výbuch Stlačená směs je zažehnuta jiskrou elektrické svíčky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Píst vytlačuje z válce zplodiny hoření.
4. Výfuk Píst vytlačuje z válce zplodiny hoření. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Pohyb pístu se převádí klikovou hřídelí na otáčivý pohyb
a ten roztáčí kola auta. Naftové motory nepotřebují zapalovací svíčky, protože palivová směs – nafta se zahřeje na tak vysokou teplotu, že se okamžitě vznítí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Využití spalovacích motorů: motocykly auta traktory pracovní stroje
zahradní technika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Použité zdroje: Ing. BRADÁČ, P., KOLÁŘ, M. a kolektiv. Člověk a technika. 2.vyd. Všeň : Alter, ISBN s [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons – Lavičková Barbara na www: i:MC | Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 http://office. microsoft. com/cs-cz/images/results. aspx
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda"

Podobné prezentace


Reklamy Google