Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovesa – osoba, číslo, čas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovesa – osoba, číslo, čas"— Transkript prezentace:

1 Slovesa – osoba, číslo, čas
Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_133, 7. sada, ČJ2 ANOTACE  Výklad - slovesa – osoba, číslo, čas. Žák určuje samostatně osobu, číslo a čas u zadaných sloves. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Určuje slovesa a využívá je v gramaticky správných tvarech ve svých mluvených a psaných projevech. Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5.ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Jazyk a jazyková komunikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 SLOVESA Osoba, číslo, čas
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 slovesa vyjadřují, co osoby, zvířata a věci dělají
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. 3

4 osobu –tři osoby v čísle jednotném a tři osoby v čísle množném
U sloves určujeme: osobu –tři osoby v čísle jednotném a tři osoby v čísle množném j.č mn.č. 1. já my 2. ty vy 3. on, ona, ono oni, ony, ona Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 číslo jednotné a množné
čas –minulý (děj už proběhl)- četl přítomný (děj probíhá) - čte budoucí (děj proběhne) – přečte, bude číst Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 ! V koncovkách přítomného času se píše –i/-í:
bydlí, spí, nebaví, nesmí ( teď) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Slovesný tvar může být:
jednoduchý je tvořen jedním slovesem ( kreslím, počítáme) složený je tvořen dvěma a více slovesy (pomocné sloveso být + infinitiv) budu + kreslit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 učil se, kreslil sis, češete se zvratná slovesa se považují
za tvary jednoduché Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Urči u sloves o, číslo a čas.
osoba číslo čas četl jsem vidí naučíme se hrál jsi sázíte malovali budeš cvičit 1. 2. 3. 1. 2. 3. 2. j. mn.č. j. mn.č. j. mn.č. j. min. min. min. př. př. bud. bud. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Použitá literatura: HORÁČKOVÁ, M., STAUDKOVÁ, H., ŠTROBLOVÁ, J.,
Český jazyk pro 5. ročník. 3.vyd. Všeň : Alter, 2008. ISBN s. 25 [ ] | Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Slovesa – osoba, číslo, čas"

Podobné prezentace


Reklamy Google