Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2"— Transkript prezentace:

1 Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
ANOTACE  Výklad – určování slovesného způsobu. Správné používání tvarů bychom - byste. Žák samostatně určuje u zadaných sloves způsob, vyčasuje větu v podmiňovacím způsobu ve všech osobách. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Využívá slovesa v gramaticky správných tvarech ve svém mluveném i písemném projevu. Rozlišuje u sloves spisovné a nespisovné tvary. Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5.ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Jazyk a jazyková komunikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 SLOVESNÝ ZPŮSOB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 - stav ( sedět, zestárnout) Určujeme u nich:
SLOVESA Vyjadřují děj: - činnost (psát) - stav ( sedět, zestárnout) Určujeme u nich: osobu, číslo, čas a způsob Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 ( někomu, něco oznamujeme) šel jsem, jdu, přijdu
Způsob: oznamovací ( někomu, něco oznamujeme) šel jsem, jdu, přijdu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 1. os .č .mn. (my všichni) – pišme!
rozkazovací 2. os. č. j. (ty) - piš! 1. os .č .mn. (my všichni) – pišme! 2. os. č. mn. (vy všichni) – pište! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 sloveso v podmiňovacím způsobu vyjadřuje, za jaké podmínky se
děj může uskutečnit složený slovesný tvar ( šel bych) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Rozlišujeme dvojí podmiňovací způsob:
přítomný (příčestí minulé + bych, bys, by,…) 1. šel bych šli bychom 2. šel bys šli byste 3. šel by šli by Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 2. minulý (příčestí minulé + byl bych, byl bys) (abych byl, kdybych byl) 1. byl bych šel 1. byli bychom šli 2. byl bys šel 2. byli byste šli 3. byl by šel 3. byli by šli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 bych bychom bys byste by by
Pozor na pravopis ! bych bychom bys byste by by Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Urči slovesný způsob: ………………. ……………….. ……………… ………………. ……………… …………………
oznamovací rozkazovací podmiňovací ………………. ……………….. ……………… ………………. ……………… ………………… ………………. ………………. ………………. kreslil jsi, kupte, kdybych četl, pracuj, učil bych se, řekl jsem, pamatovali si, rýsujte, býval by šel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Vyčasuj větu ve všech osobách čísla jednotného i množného:
Kdybych jel na kole opatrně, neodřel bych si koleno. Kdybys …. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Použitá literatura: HORÁČKOVÁ, M., STAUDKOVÁ, H., ŠTROBLOVÁ, J., Český jazyk pro 5. ročník. 3.vyd. Všeň : Alter, ISBN s. 28 [ ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2"

Podobné prezentace


Reklamy Google