Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Shrnutí učiva o slovesech 2. část, slovesný způsob Autor: Vanda Šimonová Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace, český jazyk Očekávaný výstup: Žák časuje slovesa, žák vytváří tvary slovesných způsobů Klíčová slova: slovesa, slovesný způsob Druh učebního materiálu: prezentace se shrnutím učiva a cvičeními Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 10 až 12 let Metodické doporučení: Lze využít pro výklad i pro shrnutí učiva na konci školního roku, snímky se cvičeními se mohou žákům vytisknout Ověření v praxi ověřeno dne: Ve třídě: 5.

2 Český jazyk a literatura
Závěrečné opakování z 5. ročníku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vanda Šimonová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 SLOVESA 2. část

4 U sloves určujeme způsob oznamovací, rozkazovací a podmiňovací.
SLOVESNÝ ZPŮSOB U sloves určujeme způsob oznamovací, rozkazovací a podmiňovací.

5 OZNAMOVACÍ Tímto způsobem prostě oznamujeme děj, který se stal již dříve, právě probíhá nebo se teprve stane.

6 ROZKAZOVACÍ Tímto způsobem někoho o něco žádám, rozkazuji nebo přikazuji. Problém někdy působí rozkazovací způsob 1.os.pl. (např. volejme, seďme, jděme apod.).

7 PODMIŇOVACÍ Při ději, který by se mohl uskutečnit, používáme podmiňovací způsob. Určujeme podmiňovací způsob přítomný a minulý.

8 Podmiňovací způsob přítomný
Příčestí minulé (např. jel, šla, seděli apod.) PLUS bych, bys, by, bychom, byste, by (tedy: jel bych, šla by, seděli bychom)

9 Podmiňovací způsob minulý
Příčestí minulé (např. hrál, vyjela, dívali se apod.) PLUS byl bych, byl bys, byl by, byli bychom, byli byste, byli by (tedy: byl bych hrál, byla by vyjela, byli bychom se dívali)

10 Vyhledej slovesa Urči jejich způsob Karle, dej pozor a neumaž se! Lenka jela na kole okolo naší zahrádky a vesele na mě mávala. Dnes jsem byl u lékaře. Jano, neměla bys nějakou knihu? Přines mi, prosím tě, nějaký hrneček. Uvařím ti čaj. Kdybych to býval věděl, tak bych sem byl nechodil. Lenko, včera jsem dostala nápad! Má někdo nějakou otázku?

11 Správné řešení a) Karle, dej pozor a neumaž se! Lenka jela na kole okolo naší zahrádky a vesele na mě mávala. Dnes jsem byl u lékaře. Jano, neměla bys nějakou knihu? Přines mi, prosím tě, nějaký hrneček. Uvařím ti čaj. Kdybych to býval věděl, tak bych sem byl nechodil. Lenko, včera jsem dostala nápad! Má někdo nějakou otázku?

12 b) dej - rozkazovací neumaž se - rozkazovací jela - oznamovací
mávala - oznamovací byl jsem - oznamovací neměla bys - podmiňovací přít. přines - rozkazovací prosím - oznamovací uvařím - oznamovací kdybych býval věděl - podmiňovací min. byl bych nechodil - podmiňovací min. dostala jsem - oznamovací má - oznamovací

13 mít – 3. os., č. j. navštívit – 1. os., č. mn. utíkat – 1. os., č. j.
Utvoř z infinitivů tvary podmiňovacího způsobu přítomného … mít – 3. os., č. j. navštívit – 1. os., č. mn. utíkat – 1. os., č. j. a minulého… hledat – 2. os., č. mn. přijít – 2. os., č. j. bloudit – 3. os., č. mn.

14 Správné řešení Podmiňovací způsob přítomný…
mít – 3. os., č. j. - měl/a, o by navštívit – 1. os., č. mn. - navštívili bychom utíkat – 1. os., č. j. - utíkal/a bych a minulý… hledat – 2. os., č. mn. - byli byste hledali přijít – 2. os., č. j. - byl bys přišel bloudit – 3. os., č. mn. - byli/y, o by bloudili/ y, o

15 Ahááá!

16 KONEC PREZENTACE


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google