Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: spojení vět v souvětí, upevnění učiva na cvičeních Autor: Vanda Šimonová Jazyk: český Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace, český jazyk Očekávaný výstup: žák užívá a obměňuje spojovací výrazy Klíčová slova: čárka ve větě, spojovací výrazy, cvičení Druh učebního materiálu: prezentace se shrnutím učiva a cvičeními Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 10 až 12 let Metodické doporučení: lze využít pro výklad i pro shrnutí učiva na konci školního roku, snímky se cvičeními se mohou žákům vytisknout Ověření v praxi ověřeno dne: Ve třídě: 5.

2 Čárka jako rozdělovací znaménko ve větě
Procvičování učiva 5. ročníku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vanda Šimonová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Čárka ve větě slouží k lepší orientaci v textu.

4 Čárkou oddělujeme několikanásobné větné členy. Např
Čárkou oddělujeme několikanásobné větné členy. Např.: Na farmě v Toulcově dvoře jsme měli možnost vidět malá kuřata, housata i čerstvě narozené kůzle.

5 Čárku použijeme pro spojení dvou a více vět v souvětí. Např
Čárku použijeme pro spojení dvou a více vět v souvětí. Např.: Staří posedávali před chalupou, mladí se scházeli na návsi.

6 Čárku použijeme v psané větě při oslovení. Např
Čárku použijeme v psané větě při oslovení. Např.: Milane, pomůžeš mi zítra odnést staré papíry do sběru? Kdy se vrátíš, Romane?

7 Před spojkami a i ani nebo čárku obvykle nepíšeme.

8 Procvič si: doplň čárky.
V divadelním představení letos nevystupovali jen Martin Honza Tim Klára Sára byly tam i další děti. Lesy v našem kraji jsou převážně smíšené jehličnaté a listnaté se tu také najdou. Na zahrádce naší babičky kvetly vedle sebe narcisky tulipány modřenec sněženky a pod zlatým deštěm také bledule. Půjde k tabuli Štěpánka nebo Andrea? Na brigádu nepřišel Milan Kuba Ondra ani Tomáš museli jsme ji zrušit. Pepo přineseš nám ukázat svou oblíbenou knihu?

9 Správné řešení V divadelním představení letos nevystupovali jen Martin, Honza, Tim, Klára, Sára, byly tam i další děti. Lesy v našem kraji jsou převážně smíšené, jehličnaté a listnaté se tu také najdou. Na zahrádce naší babičky kvetly vedle sebe narcisky, tulipány, modřenec, sněženky a pod zlatým deštěm také bledule. Půjde k tabuli Štěpánka nebo Andrea? Na brigádu nepřišel Milan, Kuba, Ondra ani Tomáš, museli jsme ji zrušit. Pepo, přineseš nám ukázat svou oblíbenou knihu?

10 Čárku také použijeme, pokud chceme oddělit citoslovce. Např
Čárku také použijeme, pokud chceme oddělit citoslovce. Např.: Au, to bolí. A odkudpak jsi, brekeke?

11 Čárku použijeme před spojkami: ale, že, když, protože, kdyby, třebaže, proto, a proto, až, jestli, než, či, vždyť…

12 Čárku použijeme před zájmeny: kdo co který jenž

13 Čárku také použijeme před příslovci: kde odkud kdy kam

14 Procvič si: doplň čárky.
Přišel k nám strýček který zažil 2. světovou válku. Můžeš jít se mnou ale musíš se chovat slušně. Nebyl to ten ani onen. To jsi mi měl říct včas že nemůžeš jít do divadla nabídla bych lístek někomu jinému. Vůbec nemám tušení co to má znamenat. Proč si nezajdeš k lékaři když máš takovou teplotu? Nevíš kolik je hodin? Zdeněk čekal před pekárnou aby nám mohl koupit křupavý chléb. Tento příběh začíná tak že se při velké bouřce narodí holčička kterou pojmenují Ronja.

15 Správné řešení: Přišel k nám strýček, který zažil 2. světovou válku. Můžeš jít se mnou, ale musíš se chovat slušně. Nebyl to ten ani onen. To jsi mi měl říct včas, že nemůžeš jít do divadla, nabídla bych lístek někomu jinému. Vůbec nemám tušení, co to má znamenat. Proč si nezajdeš k lékaři, když máš takovou teplotu? Nevíš, kolik je hodin? Zdeněk čekal před pekárnou, aby nám mohl koupit křupavý chléb. Tento příběh začíná tak, že se při velké bouřce narodí holčička, kterou pojmenují Ronja.

16 KONEC PREZENTACE


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google