Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, první období Typická věková skupina: let Metodické doporučení: snímek č. 8 je možno vytisknout jako PL Ověření v praxi ověřeno dne: Ve třídě: 3. ročník Anotace: věta jednoduchá, souvětí Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák odlišuje větu od souvětí, poznává skladební dvojice, všímá si významu slov Speciální vzdělávací potřeby: individuální práce dětí s SPU u interaktivní tabule, doplňování, ústní kontrola, snímek č. 3 slouží jako schéma Klíčová slova: věta jednoduchá, souvětí Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák

2 Věta jednoduchá, souvětí I
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Vacková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Věty věty jednoduché souvětí spojovací výrazy spojky zájmena příslovce

4 Věta jednoduchá je větný celek složený jednou větou

5 Souvětí je větný celek složený ze dvou nebo více vět
věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy v některých souvětích spojovací výraz není, věty jsou odděleny čárkou

6 Spojovací výrazy (spojování vět v souvětí spojovacími výrazy)
spojovacími výrazy (spojují věty do souvětí) jsou: spojky, zájmena, příslovce) spojovací výraz bývá obvykle mezi větami, někdy stojí i na začátku souvětí. Například: Když jsem vyběhla ven, začalo pršet. Běžela jsem ven, ale začalo pršet.

7 Spojovací výrazy (spojování vět v souvětí spojovacími výrazy)
spojky např. a, i, nebo, ale, aby, když, že zájmena např. jaký, který, čí příslovce např. kdy, kde, odkud

8 Vytvoř věty podle uvedených vzorců
1. V1, protože V2. 2. V1 a V2, že V3. 3. Kdyby V1, V2. 4. Aby V1, V2. 1.______________________________________ 2.______________________________________ 3.______________________________________ 4.______________________________________

9 Možná řešení Vytvoř věty podle uvedených vzorců
1. V1, protože V2. 2. V1 a V2, že V3. 3. Kdyby V1, V2. 4. Aby V1, V2. 1. Běžela jsem rychle domů, protože na mě čekala maminka. 2. Šla jsem ven a maminka volala, že jsem si zapomněla bundu. 3. Kdyby tolik nepršelo, užili bychom si lépe výlet. 4. Aby mohl film pokračovat, museli jsme ztišit hlasy.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google