Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas"— Transkript prezentace:

1 Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas
VY_32_INOVACE_Čj-G4.,5.08 Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas Anotace: Přečtou si text prezentace. Vyhledají 4 části věty se slovesem v podmiňovacím způsobu. V příloze Word (2. odstavec textu) podtrhnou všechna slovesa. Kontrola správnosti. Do tabulky vypíší slovesa a určí osobu, číslo, způsob a čas. Kontrola správnosti. Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Určuje slovní druhy plnovýznamových slov a využívá je v gramaticky správných tvarech ve svém mluveném projevu. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Čtvrtý ročník základní školy

2 KDO PRINCEZNU UZDRAVÍ? Král jí poručil, aby si nehrála s míčem na zámeckém schodišti, ale kdežpak! Sotva si jednou její chůva chvilinku zdřímla, princezna už byla na schodech se svým míčem, a tu, jestli ji snad pánbůh potrestal nebo jí čert nastavil nohu, upadla a rozbila si koleno. Seděla na schodech a plakala – kdyby to nebyla princezna, řekli bychom, že křičela na celé kolo. Toť se rozumí, hned se seběhly dvorní dámy s křišťálovými umyvadly a hedvábnými obvazy a deset královských lékařů, aby poraněnou princezničku ošetřili, ale od bolesti jí nepomohl žádný z nich. Vyhledejte všechny čtyři části vět se slovesy v podmiňovacím způsobu a přečtěte je. Ve 2. odstavci vyhledejte slovesa.

3 seděla se rozumí plakala se seběhly kdyby nebyla aby ošetřili
osoba číslo způsob čas seděla se rozumí plakala se seběhly kdyby nebyla aby ošetřili řekli bychom nepomohl křičela 3. j. ozn. min. 3. j. ozn. přít. 3. j. ozn. min. 3. mn. ozn. min 3. j. pod. - 3. mn. pod. - 1. mn. pod. - 3. j. ozn. min 3. j. ozn. min.

4 Použitá literatura: Český jazyk pro 4. ročník ZŠ, V. Styblík, SPN, 1998


Stáhnout ppt "Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas"

Podobné prezentace


Reklamy Google