Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj 3.,4.11 Spojovací výrazy Anotace: Čím jsou spojeny věty v souvětí? Spojky, před kterými se zpravidla čárka nepíše. Které slovní druhy mohou být spojovacími výrazy. Urči v souvětích slovní druhy spojovacích výrazů. Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Užívá vhodných spojovacích výrazů, podle potřeby projevu je obměňuje. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Čtvrtý ročník základní školy

2 Čím jsou spojeny věty v souvětí?
spojka Začalo pršet, ale my jsme měli deštník. Namáhavá cesta nás zmohla, protože nemáme fyzičku. Zavolej mi, až budeš doma. Kniha se mi líbila a rychle jsem ji celou přečetla. Přišel z míst, která jsou nebezpečná. Přijel z tábora, kde byl celé dva týdny. Maminka šla do práce, já musím jít do školy. spojka příslovce spojka zájmeno příslovce Spojky, před kterými se zpravidla čárka nepíše: a, i, ani, nebo Spojovací výrazy za čárkou mohou být: zájmena (jsou ohebná), předložky a příslovce (neohebná) Urči v textu slovní druh spojovacích výrazů.

3 Čím jsou spojeny věty v souvětí? Urči slovní druh.
spojka Pojedu s kamarádem na výlet a s rodiči na návštěvu k babičce, kterou jsem už dlouho neviděl. zájmeno spojka spojka Moc se těším, protože se nebudu nudit a užiju si spoustu legrace.

4 Použitá literatura: Český jazyk pro 4. ročník ZŠ, V. Styblík a kol
Použitá literatura: Český jazyk pro 4. ročník ZŠ, V. Styblík a kol., SPN 1998


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská"

Podobné prezentace


Reklamy Google