Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Členění textu, odstavce, osnova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Členění textu, odstavce, osnova"— Transkript prezentace:

1 Členění textu, odstavce, osnova
VY_32_INOVACE_Čj-S4.,5.06 Členění textu, odstavce, osnova Anotace: Příloha (Word) rozčleňte text do odstavců. Co je to odstavec. Zápis hesel na tabuli. Vytvoření osnovy. Vyprávění příběhu podle osnovy. Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti. Rozlišuje podstatné a okrajové informace v textu vhodném pro daný věk, podstatné informace zaznamenává. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Čtvrtý ročník základní školy

2 O bratru Palečkovi

3 Rozčleňte text do odstavců.
Český král Jiří z Poděbrad měl jako jiní panovníci na svém dvoře šaška, aby ho obveseloval. Ten šašek se jmenoval Paleček. Protože každému tykal a každému říkal bratře, říkalo se mu bratr Paleček. Nebyl to však jenom obyčejný šprýmař, byl to moudrý a spravedlivý muž a král na jeho slova vždy dal. Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby. Bratr Paleček si sedl až docela ke dveřím mezi sloužící, a na ty se už velké a pěkné ryby nedostaly, jenom drobné rybičky, samá kost. Bratr Paleček se zamračil, vzal jednu rybičku, něco jí řekl a pak si ji přiložil k uchu. Za okamžik ji odložil a vzal zas jinou rybičku a tak to dělal hodnou chvíli. Všichni se tomu začali smát a král se Palečka optal, co to dělá. „Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak. Měl jsem bratra rybáře a ten se mi utopil. A tak se ptám těch rybiček, jestli o něm něco nevědí.“ Na královu otázku, co mu rybičky řekly, odpověděl: „Právě že nic, bratře králi. Rybičky říkají, že jsou moc mladé, že nic nepamatují, abych se zeptal těch starších a větších, co jsou u tebe na stole.“ Král se zasmál. Porozuměl tomu, proč si bratr Paleček tento žert vymyslel. Rozkázal, aby sloužící naložili na mísu veliké a pěkné ryby, a poslal je bratru Palečkovi. A ten si na nich s ostatními pochutnal. Rozčleňte text do odstavců.

4 Odstavec je část textu, která obsahuje jedno konkrétní téma
Odstavec je část textu, která obsahuje jedno konkrétní téma. Každý odstavec by měl být jedním bodem osnovy.

5 Český král Jiří z Poděbrad měl jako jiní panovníci na svém dvoře šaška, aby ho obveseloval. Ten šašek se jmenoval Paleček. Protože každému tykal a každému říkal bratře, říkalo se mu bratr Paleček. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

6 Nebyl to však jenom obyčejný šprýmař, byl to moudrý a spravedlivý muž a král na jeho slova vždy dal.
Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

7 Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby
Jednou v pátek obědval král se svými rádci a dvořany pečené ryby. Bratr Paleček si sedl až docela ke dveřím mezi sloužící, a na ty se už velké a pěkné ryby nedostaly, jenom drobné rybičky, samá kost. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

8 Bratr Paleček se zamračil, vzal jednu rybičku, něco jí řekl a pak si ji přiložil k uchu. Za okamžik ji odložil a vzal zas jinou rybičku a tak to dělal hodnou chvíli. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

9 Všichni se tomu začali smát a král se Palečka optal, co to dělá.
Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

10 „Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak
„Ale, bratře králi,“ Povídá Paleček, „to máš tak. Měl jsem bratra rybáře a ten se mi utopil. A tak se ptám těch rybiček, jestli o něm něco nevědí.“ Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

11 Na královu otázku, co mu rybičky řekly, odpověděl: „Právě že nic, bratře králi. Rybičky říkají, že jsou moc mladé, že nic nepamatují, abych se zeptal těch starších a větších, co jsou u tebe na stole.“ Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli.

12 A nyní podle bodů osnovy vyprávějte text.
Král se zasmál. Porozuměl tomu, proč si bratr Paleček tento žert vymyslel. Rozkázal, aby sloužící naložili na mísu veliké a pěkné ryby, a poslal je bratru Palečkovi. A ten si na nich s ostatními pochutnal. Utvoř k odstavci otázku. Odpověz na otázku. Z odpovědi vyberte to nejdůležitější–heslo a zapište na tabuli. A nyní podle bodů osnovy vyprávějte text.

13 Použitý obrázek: Použitá literatura: Český jazyk pro 4. ročník ZŠ, V. Styblík a spol., SPN 1998


Stáhnout ppt "Členění textu, odstavce, osnova"

Podobné prezentace


Reklamy Google