Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se sponou. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit své znalosti. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Rozlišuje významové vztahy gramatických jednotek ve větě a souvětí. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : sedmý ročník základní školy

2 Druhy přísudku Pepo, staň se ropuchou! Pomoc! Polibte mě někdo!

3 Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný (např. Naše družstvo zvítězilo. Peří kohouta se lesklo). Základ přísudku může být vyjádřen také podstatným jménem nebo přídavným jménem a tvarem slovesa být. Sloveso být tu nemá plný význam, je to jen spona (spojuje podstatné jméno nebo přídavné jméno s podmětem). Přísudek je tedy složen z podstatného jména nebo z přídavného jména a ze spony (např. Naše družstvo bylo vítězem. Peří kohouta bylo lesklé.). Je to přísudek jmenný se sponou. Základ přísudku jmenného se sponou a základ podmětu tvoří základní skladební dvojici.

4 Přísudek jmenný se sponou
skládá se ze: Jména Spony + Být Bývat Stát se Stávat se Podstatného jména Přídavného jména

5 Tahle písnička je skutečně hezká
Tahle písnička je skutečně hezká. Babička Boženy Němcové byla moudrá žena. Jablka budou už brzy zralá. Plánička byl náš vynikající brankář. Malí medvídci jsou opravdu roztomilí, ale hravá jsou i mláďata jiných šelem. Karel je nejlepší žák v celé třídě. Vlci jsou přímo nenasytní. Jeho dědeček byl učitelem základní školy. Petr nebyl někdy dost opatrný, byl trochu lehkomyslný. Naši sousedé jsou hodní lidé. Naše babička je dobrá hospodyňka. Můj bratranec je dobrý běžec, je velmi vytrvalý. Petr bratranec


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se."

Podobné prezentace


Reklamy Google