Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)"— Transkript prezentace:

1 Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
Čtyřtakt vynalezl v roce 1876 Nikolaus Otto. Vynález spalovacího motoru vyvolal revoluci v dopravě. První auto se čtyřtaktakatním jednoválcovým motorem spatřilo světlo světa v roce 1885.

2 Čtyřtakt pracuje ve čtyřech cyklech
1. Sání Stlačování Expanze Výfuk (komprese) (výbuch)

3 1. Sání Pohybem pístu do tzv. dolní úvratě (DÚ) vzniká podtlak, otevírá se sací ventil (výfukový je uzavřen) a z karburátoru se nasává jemně rozprášené palivo se vzduchem - tzv. zápalná směs.

4 2. Stlačování (komprese)
Píst se pohybuje z DÚ do horní úvratě (HÚ), oba ventily jsou uzavřeny. Prostor ve válci nad pístem se zmenšuje a zápalná směs se stlačuje na daný kompresní tlak.

5 3. Expanze ( výbuch) Krátce před HÚ pístu (tzv. předstih) přeskočí na elektrodách zapalovácí svíčky, umístěné v hlavě válce elektrická jiskra. Stlačená zápalná směs se zapálí a rychle shoří. Expandující plyny tlačí píst z HÚ do DÚ a konají práci. Pohyb pístu se ojnicí přenáší na klikovou hřídel.

6 4. Výfuk Píst se začne pohybovat z DÚ do HÚ, výfukový ventil se otevře a spálené zplodiny prudce vyrazí výfukovým kanálem do výfukového potrubí a přes tlumič výfuku do ovzduší.

7

8

9 Automobil se čtyřdobým zážehovým motorem


Stáhnout ppt "Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)"

Podobné prezentace


Reklamy Google