Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 14 Molekulová fyzika a termika Materiál: VY_32_INOVACE_MFTER.14 Vytvořený ve školním roce: (datum) Téma: Pístové spalovací motory Předmět a třída: fyzika, sexta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen jako pomůcka k ukázce spalovacích pístových motorů. Je potřeba PC s internetem a možností pouštět animace, projektor, microsoft powerpoint. Je vhodné, ale ne nutné, aby měli PC k dispozici i žáci. Autor: Josef Knot Klíčová slova: čtyřdobý zážehový motor, dvoudobý zážehový motor, Dieselův motor Ověřený dne:

2 Pístové spalovací motory
Spalovací motory patří do skupiny tepelných motorů. Tepelné motory jsou stroje, které přeměňují část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na pohybovou energii.

3 Čtyřdobý zážehový motor
Prohlédněte si animaci na adrese: [ ] Pokuste se popsat jednotlivé části chodu motoru.

4 Čtyřdobý zážehový motor
Tento motor je složen z válce, pístu, nasávacího a výfukového ventilu a svíčky. Motor pracuje ve čtyřech dobách (taktech). Nasávání – do válce je nasávána pohonná směs vzduchu a benzínu. Stlačování – píst stlačuje pohonnou směs, ve chvíli, kdy je píst nejvýš, je směs zapálena jiskrou ze svíčky. Expanze – hořením paliva vznikají plyny, které se rozpínají a tlačí píst dolů (při této fázi koná plyn práci – pracovní zdvih). Výfuk – píst se vrací nahoru a vytlačuje spálené plyny mimo válec. Očíslujte následující obrázky podle pořadí. Ke každému obrázku připište, který ventil je otevřený a který zavřený.

5 Čtyřdobý zážehový motor
1 – nasávání sací ventil otevřený výfukový ventil zavřený 3 – expanze oba ventily zavřené 2 – stlačování oba ventily zavřené 4 – výfuk sací ventil zavřený výfukový ventil otevřený

6 Čtyřdobý zážehový motor
Pro zvýšení výkonu motoru se spojuje více válců k sobě, aby vždy byl alespoň jeden v pracovním zdvihu. Účinnost motoru se pohybuje mezi 20 % a 33 %.

7 Dvoudobý zážehový motor
Činnost dvoudobého zážehového motoru si prohlédněte na animaci: [ ] Pracovní cyklus motoru probíhá ve dvou cyklech. Tento motor nemá ventily jako čtyřdobý motor. Účinnost dvoudobého motoru je nižší než čtyřdobého (pohybuje se okolo 20 %).

8 Dieselův vznětový motor
Činnost Dieselova vznětového motoru si prohlédněte na animaci: [ ] Dieselův motor je velmi podobný čtyřdobému motoru. Rozdíly: Nasává se pouze vzduch Při stlačení se vzduch velmi zahřeje a do horkého vzduchu (asi 600 °C) se vstříkne nafta, která automaticky vzplane. Není tedy potřeba elektrická svíčka Účinnost se pohybuje mezi 30 % a 42 %

9 Použité zdroje a literatura
SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: Prometheus, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"

Podobné prezentace


Reklamy Google