Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským lázeňským městem, s jeho kulturními a přírodními zajímavostmi a turistickými cíli. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Orientuje se v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti. Zdůvodní základní význam chráněných částí přírody a kulturních památek daného regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 1.9.2011 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Západočeské lázně – Karlovy Vary Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_264, 14. sada, Vlastivěda

2 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ KARLOVY VARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3

4 Karlovy Vary jsou naše nejznámější lázně. Nacházejí se v lesnaté krajině pod Krušnými horami. Název město dostalo po králi Karlu IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Podle pověsti objevili horký léčivý pramen lovci z družiny Karla IV. při lovu jelena. Tuto pověst připomíná plastika jelena nad jedním lázeňským domem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 U horkých pramenů vznikla osada, kde nechal Karel IV. postavit lovecký hrádek a roku 1370 udělil Karlovým Varům privilegia svobodného královského města. Dnes jsou tyto lázně celosvětově proslulé nejen léčivými prameny, bohatým kulturním životem, ale třeba také výrobou skla značky Moser a porcelánem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Městem protéká řeka Teplá, přes kterou vede několik mostů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Pohled od hotelu Thermal. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Mlýnská kolonáda s mostem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Hotel Thermal. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Sanatorium a nad ním v lese altánek. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Sadová kolonáda –celá stavba je vyřezaná ze dřeva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Opravené lázeňské domy na břehu řeky Teplé. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Léčivé prameny jsou popsány a je vždy uvedena teplota pramene. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Libušin pramen. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Tržní kolonáda je opět dřevěná. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17 Výzdoba Tržní kolonády, v pozadí na skále vystavěná zámecká věž. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

18 Zámecká věž na skále. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

19 Nejznámější Vřídelní kolonáda. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

20 Pramen Vřídlo, má teplotu 72 -73 stupňů Celsia a vyvěrá z hloubky 2000 – 3000m. Gejzír stříká do výše 8 m, musí být tlumen, jinak by dosahoval výšky přes 20 m. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

21 Pacienti pijí vodu z minerálních pramenů, využívají různé koupele, např. rašelinné. Okolní lesy nabízejí krásné vycházky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

22 Kolonáda s karlovarskými léčivými prameny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

23 Krásně upravené parky sloužící k odpočinku pacientům i návštěvníkům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

24

25 Odpověz na otázky: 1.V podhůří kterého pohoří leží Karlovy Vary? 2.Víš, jak se kraj jmenuje? 3.Podle koho dostalo město název? 4.Jak byly podle pověsti objeveny zdejší horké prameny? 5.Jak se jmenuje řeka, která městem protéká? 6.Uveď název alespoň jedné kolonády? 7.Zkus vysvětlit co je kolonáda? 8.Kolik stupňů Celsia má pramen Vřídlo? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

26 Použité zdroje: VESELÝ E., Karlovy Vary, ČTK – Pressfoto Praha Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, ze dne 19.8. 2010 Mapa Česká republika – autor B. Fillová – PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.862394&y=49.963978&z=6&t=s&q=%25C4%258Desk%25C3%25 A1%2520republika&qp=12.843005_50.236279_12.918663_50.258527_13 http://www.mapy.cz/#!x=16.862394&y=49.963978&z=6&t=s&q=%25C4%258Desk%25C3%25 A1%2520republika&qp=12.843005_50.236279_12.918663_50.258527_13 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským."

Podobné prezentace


Reklamy Google