Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení se žánrem pověsti a jejím rozdělením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení se žánrem pověsti a jejím rozdělením."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení se žánrem pověsti a jejím rozdělením. Žáci se seznámí s nejznámější pověstí regionu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák zdůvodní význam chráněných částí přírody z hlediska regionu. Rozšiřuje si základní literární druhy. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 1.9. 2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Zkamenělá svatba Český jazyk, Vlastivěda, 5.ročník VY_32_INOVACE_266, 14. sada, Vlastivěda

2 Pověsti z regionu Zkamenělá svatba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3  pověsti vyprávějí o naší dávné minulosti  patří do lidové slovesnosti  předávaly se ústním podáním  proto existuje vždy několik variant  jádro pověsti je pravdivé, ale příběh se ústním podáním změnil  pověst může být místní, historická, o významné osobě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Místní pověst o Zkamenělé svatbě vypráví příběh zvláštního vápencového útvaru. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Podle dávné pověsti si jeden mladý muž z Malhostovic našel nevěstu. Ve svatební den vyjel kočár tažený koňmi k oddavkám do Čebína. Po obřadu cestou do Malhostovic všichni zpívali a byli veselí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 . Proto přeslechli i polední zvonění a zapomněli se pomodlit. Doma na ně zatím čekali se svatební hostinou a svatebčané nejeli a nejeli. Jídlo chladlo a nedočkaví domácí vyslovili: „Bodejž by zkaměněli!“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 A tak se i stalo. Kočár zrovna projížděl mezi poli. A tak dnes najdeme v polích mezi Malhostovicemi a Čebínem vápencový kámen, který připomíná postavy ženicha, nevěsty a hostů i s koňmi a kočárem. Snad čekají na zázrak jako v pohádce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 S trochou fantazie si představíme obličeje lidí… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 …a snad i kočár Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 O kousek dál najdeme vápencovou skálu ve tvaru oblouku nebo mostku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Brněnští filmaři využili zdejší lokalitu k natočení pohádek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12

13 Odpověz na otázky: 1.Vysvětli, co je pověst? Jak vznikly pověsti? 2.Jaké je rozdělení pověstí? 3.Jakým způsobem se uchovávaly? 4.Jaké lokality se týká uvedená pověst, jmenuj vesnice, mezi kterými místo leží. 5. Krátce pověst převyprávěj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 16.10.2011 Mapa Malhostovice a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.486195&y=49.321907&z=12&c=27-28-65-t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení se žánrem pověsti a jejím rozdělením."

Podobné prezentace


Reklamy Google