Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice Lipůvka. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák pracuje s časovými údaji, lokalizuje místo na mapě. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku12.10.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu - Lipůvka Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_268, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU LIPŮVKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Pověst vypráví, že kdysi bývala osada Němčice. Stávala prý tam, kde dnes najdeme zbytky zříceniny bývalého kostelíka svatého Klimenta. Jiná verze vypráví, že původní osada nesla název Opatovice a stávala tamtéž. Místo se nachází nedaleko od dnešní obce Lipůvka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Vyvýšenině se říká U Klimenta. Zde měla stát osada Němčice či Opatovice. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Osada prý stávala u kostelíka svatého Klimenta. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 V dávných válečných dobách prý byla celá osada Němčice vypálená a obyvatelé zachránili jen holé životy. Rozprchli se do zdejších lesů a začali si stavět příbytky. Celé dny slyšeli bzučení včel. Les byl samá lípa a všude byla cítit vůně lipových květů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Lidem se zde zalíbilo a v těchto místech začali stavět vesnici. Jméno dostala po krásně vonících lipách – LIPŮVKA. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8

9

10 Odpověz na otázky: 1.Jaký je název pověsti? 2.Znáš stejnojmennou vesnici? Kde leží? Najdi ji na mapě. 3.Podle mapy zjisti, mezi kterými většími městy se nachází. 4.Jak se podle jmenovala původní osada, která zanikla? Vzpomeneš si oba názvy. 5.Proč lidé museli osadu opustit? 6.Na jakém místě si začali stavět novou osadu? 7.Podle čeho dostala nová osada název? 8.Krátce pověst převyprávěj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 31.10.2011 Mapa Lipůvka a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.531458&y=49.343661&z=13&c=t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice."

Podobné prezentace


Reklamy Google